A palacsintával sosem nyúlhatunk mellé, mindig sikert arat, legyen akár kicsi, nagy, pufi, vékony, tekert vagy hajtott, ha pedig tortának rétegezzük, minden elismerést bezsebelhetünk vele. Diós-csokis változatban jöhet?
Hajszálvékony palacsintarétegek, főzött diókrém egy kis mascarponéval selymesítve, csokiöntet és egy gondolatnyi illatos rum – maga a tökéletesség. Aki szereti a Gundel-palacsintát, annak ez a palacsintatorta is biztos kedvence lesz. A palacsinták jó vékonyra süthetőek ezzel a recepttel, amiben folyadékként csak tej van, mégis nagyon jól kezelhető, a viszonylag hosszú pihentetésnek köszönhetően.
Aki nem szereti a diót, készítheti mogyorós vagy mandulás töltelékkel is, de a vaníliás-tejes főzött krémbe mindenképpen érdemes egy kis narancshéjat reszelni, mert nagyon különlegessé, illatossá teszi, a tetejére kerülő csokoládéöntettel pedig különösen jól harmonizál. Ha igazán jót akarunk, egy kis dióval vagy akár többféle csonthéjassal megszórva tálaljuk – így mutatósabb is, és eszméletlenül finomak a roppanós darabok a puha palacsintatortával.
Hozzávalók:
A palacsintához:
A töltelékhez:
A tetejére:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáöntjük a tejet, habverővel elkeverjük, majd a lisztet is hozzáadva teljesen simára keverjük. A cukrot, az olajat és egy csipet sót is hozzáadva átkeverjük, lefóliázzuk, és a hűtőben 1 órát pihentetjük.
Közben a diókrémhez egy kis lábasban felmelegítjük a tejet. Hosszában felvágjuk a vaníliarudat, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is a tejhez adjuk, néhány percig melegítjük, ezután kivesszük a rudat belőle. A tejhez adjuk a darált diót, a porcukrot, belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a rumot is, simára keverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A kihűlt diókrémet átkeverjük, hozzáadjuk a mascarponét, és ezzel is simára keverjük.
Egy tapadásmentes palacsintasütőt kikenünk pár csepp olajjal, felforrósítjuk, és egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk, körkörösen mozgatva a serpenyőt elterítjük benne a tésztát. Amikor megsült az egyik fele, egy lapát segítségével megfordítjuk, majd készre sütjük a másik oldalát is, a maradék tésztával ugyanígy járunk el.
A palacsintákat egymásra rétegezzük a selymes diókrémmel.
A csokoládéöntethez a tejcsokit felkockázzuk, és gőzfürdő fölött vagy mikróban a tejjel és a rummal felolvasztjuk, simára keverjük, majd a palacsintatorta tetejére locsoljuk. Díszítésül megszórhatjuk dióval, még mutatósabb, ha többféle maggal – dióval, mogyoróval, pisztáciával…