Írd be, mit keresel:

Diós-csokis palacsintatorta, amire nem lehet nemet mondani

A palacsintával sosem nyúlhatunk mellé, mindig sikert arat, legyen akár kicsi, nagy, pufi, vékony, tekert vagy hajtott, ha pedig tortának rétegezzük, minden elismerést bezsebelhetünk vele. Diós-csokis változatban jöhet?

Cookta - 2022.09.30.
Diós-csokis palacsintatorta, amire nem lehet nemet mondani

Hajszálvékony palacsintarétegek, főzött diókrém egy kis mascarponéval selymesítve, csokiöntet és egy gondolatnyi illatos rum – maga a tökéletesség. Aki szereti a Gundel-palacsintát, annak ez a palacsintatorta is biztos kedvence lesz. A palacsinták jó vékonyra süthetőek ezzel a recepttel, amiben folyadékként csak tej van, mégis nagyon jól kezelhető, a viszonylag hosszú pihentetésnek köszönhetően.

Aki nem szereti a diót, készítheti mogyorós vagy mandulás töltelékkel is, de a vaníliás-tejes főzött krémbe mindenképpen érdemes egy kis narancshéjat reszelni, mert nagyon különlegessé, illatossá teszi, a tetejére kerülő csokoládéöntettel pedig különösen jól harmonizál. Ha igazán jót akarunk, egy kis dióval vagy akár többféle csonthéjassal megszórva tálaljuk – így mutatósabb is, és eszméletlenül finomak a roppanós darabok a puha palacsintatortával.

Diós-csokis palacsintatorta

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 6 dl tej
  • 4 tojás
  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj + még kevés a sütéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg mascarpone

A tetejére:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál rum

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáöntjük a tejet, habverővel elkeverjük, majd a lisztet is hozzáadva teljesen simára keverjük. A cukrot, az olajat és egy csipet sót is hozzáadva átkeverjük, lefóliázzuk, és a hűtőben 1 órát pihentetjük.

Közben a diókrémhez egy kis lábasban felmelegítjük a tejet. Hosszában felvágjuk a vaníliarudat, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is a tejhez adjuk, néhány percig melegítjük, ezután kivesszük a rudat belőle. A tejhez adjuk a darált diót, a porcukrot, belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a rumot is, simára keverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A kihűlt diókrémet átkeverjük, hozzáadjuk a mascarponét, és ezzel is simára keverjük.

Egy tapadásmentes palacsintasütőt kikenünk pár csepp olajjal, felforrósítjuk, és egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk, körkörösen mozgatva a serpenyőt elterítjük benne a tésztát. Amikor megsült az egyik fele, egy lapát segítségével megfordítjuk, majd készre sütjük a másik oldalát is, a maradék tésztával ugyanígy járunk el.

A palacsintákat egymásra rétegezzük a selymes diókrémmel.

A csokoládéöntethez a tejcsokit felkockázzuk, és gőzfürdő fölött vagy mikróban a tejjel és a rummal felolvasztjuk, simára keverjük, majd a palacsintatorta tetejére locsoljuk. Díszítésül megszórhatjuk dióval, még mutatósabb, ha többféle maggal – dióval, mogyoróval, pisztáciával…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.