Írd be, mit keresel:

Az energiaitalon túl: 8 EGÉSZSÉGES élelmiszer fáradtság ellen

Ha ősz, akkor borús idő, eső és sötét. Az évszakváltással együtt szervezetünkben is változások következnek be. A komor külső tényezők hangulatunkra is rátelepednek, könnyen előfordul, hogy ilyenkor fáradtabbak vagyunk, levertnek érezzük magunkat. Szerencsére a konyhában erre – mint annyi minden másra – is van megoldás!
Cookta - 2022.10.03.
Az energiaitalon túl: 8 EGÉSZSÉGES élelmiszer fáradtság ellen

A természet a legnagyobb szuperhős. Legyen szó bármilyen problémáról, szinte mindig fordulhatunk hozzá. A krónikus fáradtság borzalmas, de szerencsére van ellenszere, nem is egy. Sorra vesszük azokat az alapanyagokat, amiket érdemes beszerezni, ha azt érezzük, lemerült az akkumulátorunk a nyári jövés-menés után.

Az energiaitalon túl: 8 EGÉSZSÉGES élelmiszer fáradtság ellen

Apró dolgok is látványos eredményt hozhatnak a kimerültség kezelésében. Kattints IDE, ha szeretnél többet megtudni!

Spenót

Egy csészényi főtt vagy párolt spenót körülbelül 840 mg káliumot tartalmaz. Ez több mint 20%-a szervezetünk napi szükségletének. Ha tovább szeretnénk növelni az arányt, fogyasszunk sütőtököt vagy avokádót.

Sárgarépa

A sárgarépa és a sütőtök a béta-karotin miatt narancssárga – ez az A-vitamin provitaminja, ami erősíti az immunrendszert. A gyenge immunrendszer egyik oka lehet a krónikus fáradtság kialakulásának.

Fehérje

Fehér húsok, bab, tejtermékek kincse a fehérje, amiből legalább testsúlyunk 0,8-szorosát kellene elfogyasztanunk naponta grammban számolva. Tehát egy 70 kilós embernek minimum 56 gramm fehérjére van szüksége. Ha nem viszünk be elég fehérjét, zavar léphet fel szervezetünk építő és lebontó folyamataiban, ami fáradtsághoz vezethet.

Avokádó

Az avokádó valóságos egészségbomba: gazdag B-, C-, E- és A-vitaminban, illetve telítetlen zsírsavakban.

Az energiaitalon túl: 8 EGÉSZSÉGES élelmiszer fáradtság ellen

Máj

A vasban gazdag máj kiváló élelmiszer, ha gyakran fáradtak vagyunk. A vas serkenti a vörösvérsejtek képzését, amik hiányában a hemoglobin nem képes kellő mennyiségű oxigént szállítani.

Gyömbér

Megfázás esetén gyakran nyúlunk a gyömbérhez, de érdemes akkor is, ha elhatalmasodik rajtunk a fáradtság. Serkenti a vérkeringést, ami azonnal segítség lehet, de gyulladáscsökkentő hatása hosszabb távon is megoldást nyújthat, hiszen lehet, hogy a stressz és a fáradtság hatására gyulladás alakult ki a szervezetünkben.

Tökmag

A tökmag bővelkedik magnéziumban, ami nélkülözhetetlen az adenozin-trifoszfát molekula előállításához, amely a sejtek egyik fő energiaszállítója. A magnézium akkor is jól jöhet, ha sűrűn görcsölnek az izmaink. A korábban említett spenót is kiváló magnéziumforrás.

Zöldpaprika, citrusok

Ami mindenkinek eszébe jut, ha szóba kerülnek a magyarok! A C-vitamin a mellékvese normál működéséért is felel, ha itt hiba kerül a gépezetbe, szervezetünk nem tud megküzdeni a stressz okozta fáradtsággal. A C-vitamin hiánya fáradtsághoz és immungyengeséghez vezethet.

Kattints az infografikára, és tudj meg többet a krónikus fáradtságról!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.