A birsalma talán az egyedüli gyümölcs, ami nyersen nem fogyasztható, mert túl fanyar, megfőzve viszont csodálatosan aromás és illatos. Most meseszép piros zselé készült belőle, csak cukor és víz kell hozzá!
A piacokon megjelent és illatozik a birsalma, amiből leggyakrabban nagymamaféle befőtt vagy birsalmasajt készül. A zselé nálunk kevésbé ismertebb, pedig a magas pektintartalom miatt mindenféle zselésítő és fixáló nélkül gyönyörű, remegős zselét kapunk. A reggeli pirítósra vagy akár pástétomok, érettebb sajtok mellé is tökéletes, gasztroajándéknak pedig igazi különlegesség.
Igaz, nem egy villámgyors finomság a birszselé, a készítése több napig is eltart, de cserében nem kell hámozni és magozni hozzá a kemény gyümölcsöt, minden mehet bele, sőt! A héjban és a magházban van a legtöbb pektin, így kimondottan bele is kell főzni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A birsalmáról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk. Héjastól és magokkal együtt felkockázzuk – aki birsalmasajtot is szeretne készíteni, az meghámozva és kimagozva kockázza fel, a héjat és a magházat egy tiszta vászonzsákba téve adja hozzá, hogy a végén könnyen kiemelhető és eldobható legyen.
A felaprított birsalmát egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforraljuk, majd fedő alatt takarékon szép lassan puhára pároljuk. Ezután hűvös helyen 24–48 órát állni hagyjuk.
A levet egy másik lábasba leszűrjük, a gyümölcsöt kicsit kinyomkodjuk, hogy minél több levet kinyerjünk belőle. A birsalmasajthoz ez a rész nyugodtan feldolgozható.
A birsalma levéhez adjuk a cukrot, 1 literhez 90 dkg–1 kg-ot számolva. Óvatosan felforraljuk, és takarékon 1 órát főzzük, amíg szép piros lesz a színe, és zselésedni kezd a folyadék.
Közben a befőttesüvegeket sterilizáljuk: tisztára mossuk, majd tepsibe állítjuk, sütőbe tesszük, és 100 fokra állítjuk a hőt, 15 percet sterilizáljuk, majd kivesszük.
A zselét az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 10 percre, majd visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra.