A kókuszkocka igazi klasszikus, megkerülhetetlen kedvenc, ami hagyományosan könnyű piskóta csokimázba forgatva, kókuszreszelékbe hempergetve. Talán kicsit túlzás is kókuszkockának nevezni – ellentétben ezzel a nagyon, triplán kókuszos változattal, ami ráadásul lisztmentes is.
Az igazán kókuszos kockának a tésztája is kókuszos, illatos, puha, amit a finomra őrölt kókuszreszeléknek köszönhet, ezzel tökéletesen kiváltható a liszt is, amit egy hagyományos piskótába tennénk. A tészta könnyedségét az alaposan felhabosított tojás és némi sütőpor adja, cukrozott sűrített tej, kókusztej és tej is van benne, nagyon egyszerűen összeállítható, a kisült kókuszpiskóta pedig ruganyos, egyáltalán nem száraz, sőt hosszan friss is marad.
A csokimázat készíthetjük házilag is – 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej és 3 evőkanál kakaópor összefőzésével –, de olvaszthatunk hozzá étcsokit vagy tortabevonót is, ami egy kis tejjel hígítva ugyanúgy tökéletes a puha kókuszos piskóták beforgatásához.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kókuszreszeléket késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, és elektromos robotgéppel nagyon habosra, szinte fehérre verjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a sűrített tejet, majd a kókusztejet és a sima tejet is, majd a sütőporral elvegyített kókuszőrleményt is.
Egy 20×30 centis tepsit kikenünk, majd a tésztát beleöntjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hagyjuk hűlni, ha már langyos, akkor rácsra borítjuk.
Amikor teljesen kihűlt, 12 kockára vágjuk. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, a tejjel elkeverjük, és a kókuszos kockákat megforgatjuk benne, majd kókuszreszelékben is meghempergetjük.