Olyan omlós és ellenállhatatlan, mint a mi diós-vaníliás kiflink, de pirított mandulával készül a kourabiedes, a görögök klasszikus karácsonyi aprósüteménye. Önmagában nem mutatós, sőt csúnyácska is a kisült golyóbis, de porcukorba forgatva egészen átlényegül, csodás ünnepi hógolyóvá válik.
Illatos, édes, fűszeres, és szétomlik a szájban ez a keletmediterrán vidéken oly népszerű aprósütemény, amit elsősorban karácsonykor és keresztelők alkalmával készítenek, vagyis kiemelt ünnepeken, amikor a tisztaság és a születés a főszereplő, a hófehér porcukor legalábbis ezt szimbolizálja a legenda szerint. A görög mellett a török és a bolgár konyhában is nagy hagyománya van, mindenhol kicsit más változatban készítik.
A kourabiedes különlegessége, hogy illatosra pirított mandulával készül, és rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel ízesítik. Ez a nálunk egzotikusnak számító alapanyag nem feltétlenül található meg minden hazai háztartásban, de keleti fűszerboltokban könnyen beszerezhető, és érdemes is szert tenni egy kis üvegcsére, mert nemcsak ehhez a sütihez, hanem gyümölcssalátákhoz, tejberizshez is nagyon jól használható, egy kis egzotikus aromát és illatot rejt a desszertekbe.
Kourabiedes – görög karácsonyi aprósüti
Hozzávalók:
A beforgatáshoz:
Elkészítés: A mandulát egy tepsiben szétterítjük, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megpirítjuk, közben egyszer átforgatjuk egy spatulával, majd kivesszük, hűlni hagyjuk, majd késes robotgépben finomra őröljük.
A lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliakivonatot, a rózsavizet (vagy narancsvirágvizet), kézi habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, az őrölt pirított mandulát és egy csipet sót, és kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd diónyi darabokat szaggatunk a tésztából, golyóvá gömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-18 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kivéve 30 percet hűlni hagyjuk.
Utolsó lépésként megspricceljük rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel a golyóbisokat, és bőséges mennyiségű porcukorba forgatjuk.