Írd be, mit keresel:

Édes hógolyó, az isteni mandulás-vajas omlós aprósüti

Olyan omlós és ellenállhatatlan, mint a mi diós-vaníliás kiflink, de pirított mandulával készül a kourabiedes, a görögök klasszikus karácsonyi aprósüteménye. Önmagában nem mutatós, sőt csúnyácska is a kisült golyóbis, de porcukorba forgatva egészen átlényegül, csodás ünnepi hógolyóvá válik.

Cookta - 2022.11.01.
Édes hógolyó, az isteni mandulás-vajas omlós aprósüti

Illatos, édes, fűszeres, és szétomlik a szájban ez a keletmediterrán vidéken oly népszerű aprósütemény, amit elsősorban karácsonykor és keresztelők alkalmával készítenek, vagyis kiemelt ünnepeken, amikor a tisztaság és a születés a főszereplő, a hófehér porcukor legalábbis ezt szimbolizálja a legenda szerint. A görög mellett a török és a bolgár konyhában is nagy hagyománya van, mindenhol kicsit más változatban készítik.

A kourabiedes különlegessége, hogy illatosra pirított mandulával készül, és rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel ízesítik. Ez a nálunk egzotikusnak számító alapanyag nem feltétlenül található meg minden hazai háztartásban, de keleti fűszerboltokban könnyen beszerezhető, és érdemes is szert tenni egy kis üvegcsére, mert nemcsak ehhez a sütihez, hanem gyümölcssalátákhoz, tejberizshez is nagyon jól használható, egy kis egzotikus aromát és illatot rejt a desszertekbe.

Kourabiedes – görög karácsonyi aprósüti

Hozzávalók:

  • 25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál rózsavíz vagy narancsvirágvíz
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg héjatlan mandula
  • csipet só

A beforgatáshoz:

  • rózsavíz vagy narancsvirágvíz
  • porcukor

Elkészítés: A mandulát egy tepsiben szétterítjük, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megpirítjuk, közben egyszer átforgatjuk egy spatulával, majd kivesszük, hűlni hagyjuk, majd késes robotgépben finomra őröljük.

A lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliakivonatot, a rózsavizet (vagy narancsvirágvizet), kézi habverővel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, az őrölt pirított mandulát és egy csipet sót, és kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd diónyi darabokat szaggatunk a tésztából, golyóvá gömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-18 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd kivéve 30 percet hűlni hagyjuk.

Utolsó lépésként megspricceljük rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel a golyóbisokat, és bőséges mennyiségű porcukorba forgatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.