Írd be, mit keresel:

Mi minden készülhet sütőtökből?

A sütőtök amellett, hogy már a színével is elvarázsolja az embert, rendkívül egészséges és sokoldalú étel. Készülhet belőle leves, sütemény, köret, de megsütve önmagában vagy mártogatósnak is nagyon finom. További előnye, hogy nem tartozik a drága alapanyagok közé és egész télen kapható.
Cookta - 2022.11.24.
Mi minden készülhet sütőtökből?

A süthető tököknek számos fajtája létezik, amelyek színre, formára és ízre is kissé különböznek egymástól. Az óriás vagy takarmánytök, amiből a töklámpás is készül, talán a legkevésbé ízletes. Sokan nem tudják, de például a pézsmatök is a sütőtökök családjába tartozik, pedig gyakorlatilag gyümölcsnek számít. Édeskés, diós ízvilága miatt kifejezetten jól passzol salátákhoz, sajtokhoz.

Miért fogyasszunk sütőtököt rendszeresen?

Leginkább azért, mert ízletes és alacsony a kalória-, illetve szénhidráttartalma. Éppen emiatt a diétázók körében is rendkívül népszerű. Említést érdemel az is, hogy tápanyagtartalom szempontjából is sok előnnyel bír. Nutri-funkcionális élelmiszernek tekinthető, mivel számos vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst is tartalmaz.

A legelterjedtebb, emberi fogyasztásra is alkalmas sütőtök a szemet gyönyörködtető, vidám, narancssárga színét a karotinnak köszönheti. Az A-, C-, E- és B-vitaminok mellet bővelkedik folsavban, káliumban, foszforban, vasban, rézben és mangánban is. Káliumtartalma miatt vértisztító, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású.

Az A-vitaminok elengedhetetlenek a sejtek, a szem és a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer szabályozásához. Magas C-vitamin tartalma nem csak az immunrendszert támogatja, hanem segíti a kollagén szintézist, sebgyógyulást és a szövetek helyreállítását. Többféle B-vitamint is tartalmaz, melyekre nagy szüksége van a szervezetünknek az energia előállításhoz és a vörösvértestek képzéséhez.

A népi gyógyászatban is megfigyelték már jótékony hatását. A fenti vitaminoknak köszönhetően fogyasztása szebbé teszi bőrünket, jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, továbbá fogyasztásával csökkenthetők a prosztataproblémák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata is.

A leghatékonyabb ásványianyag- és vitaminforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ebből akár naponta fogyaszthatunk 1-2 kiskanálnyit.

Hogyan használjuk fel?

Felhasználás szempontjából is könnyű a sütőtökkel bánni: jól eltartható nyersen, és a hideget is egészen jól tűri. Az egészben vásárolt tök akár hetekig is eltartható sötét, hűvös helyen.

Édeskés, de alapvetően semleges íze miatt a csecsemők szilárd ételre való átszoktatásánál is jó kezdet lehet. Ha pedig ízesíteni szeretnénk, igazán jól passzol az általános és a különlegesebb fűszerekkel is, mint a vanília, fahéj vagy a narancs. De harmonizál a sáfránnyal, chilivel, sőt még a kókusszal is.

Mit készítsünk sütőtökből?

Népszerű sütőtökleves

A sütőtökből készült selymes krémlevesnél kevés jobb étel létezik, ha valami lélekmelengetőre vágyunk egy hideg, téli nap végén. Változó, hogy ki hogyan készíti: van, aki inkább az édes-naracsosabb ízvilág felé mozdul el, mások pedig inkább a sósabb-csípősebb ízeket kedvelik. Ha van otthon alaplevünk, bátran főzzük bele, még tartalmasabbá teszi a levesünket. Ha a sósabb változatot preferáljuk, tegyünk hozzá zöldfűszereket, például zsályát, a tetejére pedig jöhet a ropogós sült bacon vagy pirított tökmag. Ha édesen készítjük, sűríthetjük kókusztejjel.

Előételként vagy mártogatósként

A sült tökhöz adjunk pirított hagymát, fűszerezzük ízlés szerint, vagy ahogy a leveseknél már említettük, végül pürésítsük. Tálaljuk pirított kenyérszeletekkel vagy friss, ropogós zöldségmártogatóssal.

Salátába is remek

Bolondítsuk meg vele a salátánkat, legyen az zöld vagy akár tésztasaláta. Jól passzol a karakteres sajtokkal, sonkával, de akár még a fügével is!

Tésztaszószként is népszerű alapanyag

Ha ki szeretnénk próbálni, nem kell mást tennünk, mint megsütni vagy megfőzni a tököt, dinsztelt hagymával és fűszerekkel pürésíteni, majd tejszínnel és a tészta vizével felfőzni, utána már önthetjük is a tésztára. Ha van kedvünk, akár házi töltött tésztát (gnocchi) is készíthetünk vele.

Köretként

Ha már meguntuk a krumplipürét, nyugodtan helyettesíthetjük sütőtökkel is. Vagy megsüthetjük sütőben, hasábokra vágva, jó fűszeresen, akárcsak az édesburgonyát.

Főételként

Főételekhez is kiváló alapanyag, készülhet belől töltött sütőtök, ha megtöltjük finom darált húsos-sajtos raguval. De lehet belőle hamis lasagnet is készíteni, vegetáriánusok számára: ilyenkor a tésztalapok közé sajt, besamel és tökkrém kerül.

Desszertekhez

A sütőtököt desszertekhez is sokoldalúan felhasználhatjuk. A muffin vagy brownie tésztájához adagolva könnyíti a tésztát és kevesebb cukorra lesz szükségünk az alapvetően édes íze miatt. Pite töltelékként is alkalmazhatjuk, az ízesítés ez esetben is lehet édes vagy akár sós is, attól függően, hogy éppen melyikhez van kedvünk.

Ébredés után

A reggeli kása, de még a smoothie alapanyagaként is használhatunk sült sütőtököt.

A legegyszerűbb

Természetesen a legnépszerűbb és egyben legismertebb, amikor sütve, önmagában fogyasztjuk. Akkor a legfinomabb, ha a széleinél már kezd egy kicsit barnulni, igazán kellemes, karamellizált ízt kap ezáltal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.