Írd be, mit keresel:

A hallásvédelem kulcsfontosságú eszközei munkavégzésnél

Melyek a hallásvédelem elképesztően hasznos, egyúttal roppant mód praktikus eszközei manapság? A különféle munkahelyi viszonyok között milyen eszközökkel biztosítható a halláskárosodás elkerülése?
Cookta - 2022.12.03.
A hallásvédelem kulcsfontosságú eszközei munkavégzésnél

Ipari környezetben, zajos gépekkel dolgozva ha egy mód van rá, ezekkel a kérdésekkel muszáj foglalkozni. Többek között ezért fejtjük ki a legfontosabb tudnivalókat mi is a cikkben.

Miért elengedhetetlen a hallásvédelem?

Azért, mert egyes munkaállomásokon, szakmákban és munkakörnyezetekben a zaj mértéke már túlzottan káros az emberi egészségre. Méghozzá olyan szinten, ami nemcsak a produktivitást képes negatívan befolyásolni, hanem fizikai tüneteket is kiválthat.

Ennek megfelelően egyes pozíciókban elengedhetetlen például az Elefántszerszám.hu Webáruház hallásvédelem kategóriája alatt elérhető eszközeinek a használata. Többek között amiatt is, mivel számos esetben ezt munkavédelmi jogszabály írja elő.

Amennyiben erre nem sikerül odafigyelni, annak fejfájás, maradandó halláskárosodás, magas vérnyomás, anyagcsere és emésztési problémák vagy rosszabb vérkeringés lehetnek a következményei. Nem éri meg vállalni ezt a kockázatot!

Melyek a hallásvédelem gyakran használt eszközei?

Nagy általánosságban a különféle füldugók, illetve fülvédők használatára érdemes gondolni a kérdéskör kapcsán. Ezek látszólag úgy néznek ki, mint az okostelefonokhoz vagy laptopokhoz használatos füldugók.

Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem a zenehallgatás céljából, hanem a kívülről érkező zajok megszűrésének érdekében javasolt őket alkalmazni. Ugyanis a szerkezetük ezt praktikusan lehetővé teszi.

Többféle típust is választhatunk. Egyes darabok egyszerű bedugós kivitelben kaphatóak, míg a komolyabb fülvédők pántos szerkezettel illeszkednek a fej formájához.

Mire érdemes odafigyelni az egyes eszközök közötti választásnál?

Ideális esetben a hallásvédelem praktikus eszközei úgy hasznosulnak, hogy közben a produktivitásra és a koncentrációra sem gyakorolnak kedvezőtlen hatást. Vagyis a viseletük kényelmes, egyúttal nem akadályozza a munkavégzést.

Ezt figyelembe véve olyan eszközt érdemes beszerezni, amelyik komfortosan illeszkedik vagy a fülkagylón belül, vagy kívülről annak a felületére. Az is hasonlóképp fontos, hogy munka közben az eszköz ne akarjon kiesni, vagy pedig leesni.

Azt nem árt tudatosítani, hogy időbe telik, amíg az ember megszokja a hallásvédelem eszközeinek viselését. Viszont ez nem nagy ár ahhoz képest, hogy cserébe elkerülhető a halláskárosodás, nem beszélve az egyéb ártalmakról.

Nem árt persze, ha rendszeres munkavédelmi oktatást is sikerül tartani a használat módjáról. Így tényleg megalapozható, hogy a csapaton belül mindenki rendeltetésszerűen alkalmazhassa ezeket a kellékeket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.