Írd be, mit keresel:

A tökéletes kávé titka – ezért fontos a pörkölési technológia

Az ízes, finom kávé titka nagyon sok tényezőtől függ. Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy egy profi kávéfőzőgép és a jó alapanyag elég ahhoz, hogy a közkedvelt frissítő igazán aromás legyen, ennél mégis többről van szó. Rengeteg múlik például a kávépörkölés technológiáján is, aminek hátterével minden kávérajongónak érdemes tisztában lenni.
Cookta - 2023.02.02.
A tökéletes kávé titka – ezért fontos a pörkölési technológia

Miért van szükség a kávé pörkölésére?

A frissen leszüretelt kávébabok hosszú utat tesznek meg addig, mire megadják a sokak által kedvelt kávéaromát. A nyers kávé ízvilága jellegtelen – a fűéhez hasonló -, tehát semmennyiben nem emlékeztet a már jól megszokott klasszikus, fanyar ízvilágra.

Elsősorban itt jön képbe a kávépörkölés folyamata és jelentősége, ugyanis ennek az eljárásnak köszönhetjük a népszerű koffeinforrás karakteres zamatát.

Forrás: Freepik

Így befolyásolja a pörkölési technológia a kávé ízvilágát

A pörkölés során a kávé fizikai és kémiai jegyei egyaránt megváltoznak. Egy kávébab csaknem ezerféle aromát tartalmaz, amit a pörkölési eljárás során tudunk kinyerni belőle. Attól függően, hogy a pörkölés milyen hőmérsékleten és milyen ütemben történik, a kávé színe és ízvilága megváltozik: 

  • A pörkölés első fázisában az elsődleges ízek és a virágos aromák törnek felszínre, amíg az élénk, intenzív savasság is kialakul.
  • A középső szakaszban a kezdeti savasság csökkenni kezd, miközben a gyümölcsösebb, karamellásabb ízek is megjelennek. 
  • A folyamat utolsó részében a fűszeresebb, kesernyésebb csokoládés zamatok kerülnek előtérbe, majd a kávészem eléri a klasszikus, kesernyés ízvilágot.

A sötét vagy világos pörkölésű kávé a finomabb?

A pörkölési folyamat mindig a megfelelő pörkölési szint eléréséig zajlik. Azonban az optimális – vagy tökéletes – szint mindenki számára mást jelent, amellett, hogy a zöld kávé típusa is meghatározza a pörkölés profilját.

A hagyományos élelmiszerboltokban, szupermarketekben kapható kávé például nagyipari pörkölési technológiával készül, aminek folyamata nem tart tovább 90 másodpercnél. Ennek a gyorsaságnak ugyan megvannak a maga gazdasági előnyei, viszont így sokkal kevesebb aroma szabadul fel, amit végül a sötétre pörkölés kesernyés íze ellensúlyoz.

Forrás: Freepik

Bár a fogyasztók már hozzászoktak az így kapott égettebb, fanyarabb ízekhez, ezzel szemben a specialty kávék rajongói és a szakképzett baristák a világos pörkölésű kávét preferálják. Ennek oka, hogy a világos pörkölés során a kávé képes megőrizni a természetes aromáit, aminek köszönhetően sokkal gazdagabb ízvilágot és élményt biztosít a kávéfogyasztók számára. Azonban mindig érdemes odafigyelni a szemes kávé tárolására, hogy minél tovább élvezni tudd a frissen őrölt kávé adta aromákat.

Legyél Te is profi kávéspecialista!

Szeretsz elmélyülni a kávékészítés rejtelmeiben? Szívesen megismernéd az eltérő kávépörkölési folyamatok részleteit és különbségeit? A Best Mixer tanfolyamok között hobbi, de akár profi szintű képzési lehetőségeket is találsz, amik Budapesten kívül az ország további 14 nagyvárosában is elérhetők. Bármelyik Best Mixer iskolába is jelentkezel, egy biztos: kivételes szaktekintélyektől, csúcstechnológiás környezetben sajátíthatod el a professzionális kávékészítés összes lépését.  

Jelentkezz még ma, és legyél szakképzett kávéspecialista akár 4 hét alatt!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.