A különféle zöldséges és szárnyashúsos raguk gyorsan elkészülnek, könnyű, mégis tartalmas és ízes fogások. Ez a tárkonyos, pulykahúsos változat fél óra alatt kész, selymes, friss és finom.
A tárkony a raguk és ragulevesek biztos fűszere: nagyon jól illik a tejszínnel gazdagított zöldséges fogásokhoz, akár húsmentes, akár húsos változatban főzzük. Húsok közül elsősorban a szárnyasokhoz és a bárányhúshoz passzol leginkább, frissé, üdévé teszi az ételt, emellett a citrom is remekül kiegészíti, így még pikánsabbá tehető az étel.
Fotók: Hámori Zsófia
A tárkony nemcsak ízletes fűszernövény, de gyógyhatása is fontos: segíti az emésztést, görcsoldó és nyugtató hatása is van, valamint segíti a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Ezekhez a hatásokhoz érdemes herbateaként forrázva fogyasztani.
A tárkonyos ragufélékbe bátran tehetünk bármilyen zöldséget felaprítva, a sárgarépa és a zöldborsó mellett mehet bele felkockázott karalábé, zsenge cukkini, de akár kis rózsákra szedett brokkoli vagy karfiol, ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akár burgonya is.
Az alábbi tavaszi pulykaragu tökéletes könnyű ebéd vagy vacsora párolt rizzsel, de hosszabb lével főzve tartalmas levest is készíthetünk ugyanennek a receptnek a változataként.
Fotók: Hámori Zsófia
Hozzávalók:
Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben olajon üvegesre dinszteljük. A pulykát felcsíkozzuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal ízesítjük.
Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia
A sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a raguhoz adjuk a borsóval együtt.
Fotók: Hámori Zsófia
Tárkonnyal fűszerezzük, legalább 10 percig pároljuk lefedve.
Fotók: Hámori Zsófia
Ha már megpuhult a hús és a zöldségek is, lassanként hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Végül ízlés szerint kevés citromlét facsarhatunk bele.
Fotók: Hámori Zsófia
Párolt rizzsel tálaljuk.
Fotók: Hámori Zsófia