Írd be, mit keresel:

Mit jelent az a szó, hogy relokáció?

Emberek áttelepülésének és ennek nagyfokú segítésének az egyik eszközét jelenti többek között a relokáció. Ez kiemelten fontos, pláne a magyar munkaerőpiacon, ahol szinte sosem látott hiány alakult ki. A hiány orvoslására pedig az egyik legjobb megoldás a külföldi munkaerő foglalkoztatása. Ide tartozik a relokáció is, ami akár egy-egy projekthez is nagy segítséget jelent, valamint a munkavállalónak is jó tapasztalatszerzési lehetőség.
Cookta - 2023.03.16.
Mit jelent az a szó, hogy relokáció?

Relokáció, azaz áttelepülés

Még mielőtt jobban belemélyedünk, mi is az a relokáció, miben tud segíteni, érdemes pár szót ejteni a magyarországi munkaerőhiányról. A feldolgozóipart, az egészségügyet és az IT területét érinti a legjobban a hiány, amire ugyan már van megoldás, de még mindig kevés cég él olyan lehetőséggel, mint amilyet a TERENDO munkaerő-szakértő is nyújtani tud. Ha túl sokáig állnak betöltetlenül a pozíciók, az már a gazdasági növekedés, a termelékenység útjába is állhat, így érdemes minél hamarabb megoldani a kérdéskört.

A relokáció leginkább a magasabban kvalifikált munkavállalók ideiglenes külföldre települését vagy telepítését jelenti. Itt gondolhatunk hónapokra, de akár évekre is. Ide tartozik az is, ha valaki vendégelőadóként érkezik az országba, vagy szakmai tapasztalat gyűjtésére szolgáló időszak, PhD-írás, munkaerő-kölcsönzés vagy kutatás okán. Relokációról beszélhetünk fizikai munkavállalók és diákok esetében is. A folyamat során a szakemberek legtöbbször nem egyedül érkeznek, hanem a családjukkal együtt. Ez plusz kihívást jelent számukra, mivel egy teljesen új országban kell egzisztenciát létrehozniuk.

Ugyanúgy kihívás a munkaadó szempontjából is, mivel nemcsak a dolgozóra, de a családtagokra is tekintettel kell lennie. A relokáció mindig, minden esetben kihívás, függetlenül attól, hogy az érkező mennyire jól beszéli az ország nyelvét.

A legtöbbször multinacionális cégek és középvállalatok élnek a relokációval, mivel gyakran lehetővé teszik munkavállalóik számára, hogy a másik országban lévő kirendeltségeken is tapasztalatokat szerezzenek, de kutatóknál és olykor állami szférában is jellemző ez.

Mire kell odafigyelni relokáció során?

A relokációnak is meg kell felelnie bizonyos törvényi kereteknek, mivel a tartózkodás céljától függően szükség van tartózkodási engedélyre vagy EGT állampolgárok esetén regisztrációs igazolásra. Minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, aki az egész folyamatban tud nekünk segíteni, hogy biztosan ne felejtsünk el egy lépést sem, és minden szabályt be tudjunk tartani.

A relokációs szakember színre lép

A relokációs szakember az, aki az áttelepülő és új életet kezdő munkavállalónak minden segítséget megad: lakhely megtalálása, gyerekek óvodába, iskolába felvétele, de még a sportolási tevékenységekben is. Fontos, hogy a relokációs szakember nemcsak a kezdeti időszakban, hanem a teljes tartózkodás alatt segít mindenben, így a visszaköltözésben is. A relokáció előtt mindenképpen konzultáljunk tapasztalt szakemberekkel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.