Írd be, mit keresel:

Pikáns csirkebecsinált, aminek nem lehet ellenállni

Egy tárkonyos ragulevessel nem nagyon lehet melléfogni, mindenki szereti a tejszíntől selymes, könnyű, mégis tartalmas levest. Tökéletes melengető első fogásnak ebédre, de akár önmagában is megállja a helyét vacsorára, továbbgondolva pedig még egy kicsit finomítható: becsináltként elkészítve garantáltan mindenkit meghódít!

Cookta - 2023.03.19.
Pikáns csirkebecsinált, aminek nem lehet ellenállni

A becsinált levesek kezdenek kikopni a mindennapokból, elfelejtjük ezt az elképesztően finom készítési módot, pedig végtelenül egyszerű. A békebeli, háború előtti polgári konyhák tanulták el a francia eredetű receptekből, hogy a tejszínnel gazdagított leveseknél a tejszín mellett egy tojássárga is került a levesbe, egészen pontosan a tejszínnel nyersen kikeverve, majd hőkiegyenlítéssel a levesbe téve, elkeverve. Kevésnek tűnik a különbség, de sokkal krémesebb, tartalmasabb, simább a leves tőle!

A raguleves nagyon sokféle módon variálható, bármilyen húsfélével készíthetjük, a szárnyas, a borjú, a bárány, de akár vadhúsokat is használhatunk hozzá, csak az a lényeg, hogy falatnyi méretűre legyen felkockázva, ahogy a zöldségek is. Ha biztosra akarunk menni, akkor a csirke – esetleg a pulyka – a legjobb választás, mert ezek semlegesebb ízűek, és általában mindenki szereti és megeszi, a bárány vagy a vadhús már megosztóbb lehet. Ráadásul a szárnyas készül el a leggyorsabban, így nagyjából fél óra alatt meg is van az isteni finom leves.

Az alábbi csirkés becsináltleves nagyon finomra sikeredett, van benne egy pici csavar, ami egy kis különlegességet ad neki. Először is vajjal készül, a zöldségek mellett került bele némi gomba is, a tárkony mellé pedig egy kis petrezselyem. A tárkonyos levesekhez jól illik a citrom, ebbe a fogásba is érdemes tenni ízlés szerint egy keveset, és ami nagyon finoman megbolondítja, nem harsányan, nem tűnik ki ízével, mégis nagyon jót tesz neki, az a mustár. Ellenállhatatlanul finom, pikáns, szerintünk mindenkit levesz a lábáról!

Kínálhatunk mellé tálaláskor még citromot vagy csilit, amivel magának még mindenki egy kicsit finomhangolhatja a levest.

Gombás–tejszínes csirkebecsinált

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell vagy csirkecombfilé
  • 3 dkg vaj
  • 2 szép szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • egy cikk zellergumó
  • 5-6 fej csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • csipetnyi cukor
  • só, bors
  • csili vagy pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés: A csirkehúst falatnyi kockákra vágjuk, a megtisztított gombát felszeleteljük, a többi zöldséget felaprítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.

A vajat felolvasztjuk egy fazékban, a csirkehúst rábobjuk, és párszor átforgatva minden oldalán kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük 1,3-1,4 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt is, és kb. 15 percig főzzük közepes lángon, majd hozzáadjuk a gombát is, és még 10 percet főzzük.

A tojássárgáját a tejszínnel és a mustárral kikeverjük, egy merőkanállal hozzáadunk a foró levesből, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük – a hőkiegyenlítéssel így nem ugrik össze sem a tojás, sem a tejszín, és selymes, szép lesz a levesünk. Még 2-3 percig gyenge tűzön gyöngyöztetjük a levest, közben pici cukorral és citromlével ízesítjük. Tálalás előtt aprított friss petrezselyemmel megszórjuk, csípős paprikát vagy csilit is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.