Írd be, mit keresel:

Frappé vagy jegeskávé: tudod mi a különbség?

A specialty kávézók elterjedésének és napjaink kávékultúrájának köszönhetően, ma már nagyon sok kávékülönlegességet megkóstolhatunk egy átlagos hétköznapon is. Caffé latte, cappuccino, eszpresszó, flat white - szinte mindenkinek megvan a kedvenc koffeinforrása -, de néhány kávétípus kapcsán még most is félreértésekbe ütközünk. Erre példa, hogy a jegeskávét és a frappét a legtöbben ugyanazzal a frissítő itallal azonosítjuk, pedig bizony van köztük különbség. Lássuk, miben rejlik a titok!
Cookta - 2023.04.04.
Frappé vagy jegeskávé: tudod mi a különbség?

Időutazás a 1840-es évekbe – így készült az első jegeskávé

A jegeskávéra gondolva a legtöbben egy hideg, finom, (Magyarországon általában) fagyival kínált frissítő jut eszünkbe, amiről el sem hinnénk, hogy nem a mai világ találmánya. De még mennyire nem! Tulajdonképpen évszázadokat kell visszaugranunk az időben ahhoz, hogy megismerjük a jegeskávé eredetének és térhódításának történetét. Így utazunk vissza egészen az 1840-es évekig, a mazagrani csata helyszínére, Algériába, ahol a francia katonaság meghonosítja a hidegen fogyasztott kávét. Hogyan és miért?

Az oka nagyon egyszerű: a harc ideje alatt tejhiány lépett fel, amiért a katonák vizet kezdtek el használni a kávéjuk hígításához, méghozzá hidegen. Tekintve, hogy Algéria túlnyomó részén forró, sivatagi éghajlat uralkodik, nem meglepő, hogy egyre nagyobb népszerűsége lett az újragondolt, frissítő koffeinforrásnak.

Így az állomásozó katonák hazaérkezése után a francia kávéházak választékában is fel-felbukkant a “hideg kávé”, ami Café Mazagran néven kezdett elterjedni. Ezt követően több európai országban is megjelent, de más-más változatban: a legnépszerűbbek a jéggel hígított verziók lettek, de a világ különböző pontjain egyéb kombinációkban is feltűntek. Például Portugáliában citrommal fokozták az ízhatást, míg az osztrákok egy kis rumot is kevertek a hideg italba. A mai kínálatban pedig 100+1 fajtájával találkozhatunk egy országon belül és kívül is. 

Nem minden jegeskávé frappé, de minden frappé jegeskávé

Hogyan jön mindehhez a frappé? Miért használják a jegeskávé szinonimájaként? Ahogy a világban sok más helyen megjelent a jegeskávé “helyi” változata, úgy Görögországban is.

A mendemondák szerint az első frappé Dimitris Vakondios nevéhez fűződik, aki az 1957-ben megrendezett Thessaloniki Nemzetközi Vásáron egy egészen egyedi módon készítette el az akkor bemutatásra kerülő instant kávét. Mivel nem állt a rendelkezésére meleg víz, ezért hideg vízzel és cukorral rázta össze azt, ezzel a kreatív megoldással megalkotva a görög frappét.

A mai frappé eredeti alapja tehát az instant kávé, a cukor és a víz. Technikájában is eltér a különböző jegeskávék elkészítési módjától, keverés helyett összerázzák a többi hozzávalóval. Természetesen mostanra a frappék között is számos verziót ismerünk: van aki shakerrel, van aki botmixerrel és van, aki tejes alappal vagy épp plusz jéggel készíti. Ezért mindig érdemes megkérdezned a baristát, hogy az adott országban és kávézóban milyen végeredményre számíts, amikor frappét rendelsz.

Szeretnél profi jegeskávét készíteni? Irány a Best Mixer!

Rajongsz a finom, profin elkészített kávékért? Szívesen kísérletezel otthon is, hogy megalkosd a számodra tökéletes “fekete” receptjét? Ha mind a két alkalommal igennel válaszoltál, akkor itt az idő, hogy mélyebben is elmerülj a minőségi kávékészítés rejtelmeiben! A Best Mixer piacvezető tanfolyamai hobbi, kezdő és mester szinten is számos tanulási lehetőséget kínálnak a kávérajongók számára. A képzések mind csúcstechnológiás környezetben zajlanak; az ország 15 városában is elérhetők.

Nézz szét a szakképző iskola oktatási kínálatában, keresd meg a hozzád legközelebb lévő képzési helyszínt, és jelentkezz még ma a neked szimpatikus ajánlatra, hogy Te is profi baristaként készíthesd el a következő frappédat! 🙂

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.