Írd be, mit keresel:

Világörökségi helyszínek Budapesten

Európa rendkívül népszerű úti céljai közé tartozik gyönyörű fővárosunk, Budapest, hiszen évente mintegy 12 millió nemzetközi turistát vonz. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa, Pest vármegye székhelye is egyben, de nem része annak, mivel külön közigazgatási területi egység. Politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központként is működik, emellett számtalan szebbnél szebb látnivalóval szolgál a látogatóknak.
Cookta - 2023.04.15.
Világörökségi helyszínek Budapesten

Összeállított a Mira Magazin 20 budapesti látnivalót, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni, de ezeken felül is akad bőven érdekesség és kellemes program ebben a csodálatos nagyvárosban. 

Az UNESCO világörökségi helyszínei Budapesten

Budapest bővelkedik UNESCO világörökségi helyszínekben. Az UNESCO Világörökség Programjának célja, hogy az országok megóvják a listára került területeiket, hogy a későbbi generációk is megcsodálhassák páratlan szépségüket. A listán szerepelni hatalmas presztízst jelent.

Először 1987-ben került a nyilvántartásba budapesti helyszín, méghozzá a Duna-part látképe és a Budai Várnegyed, majd 2002-ben csatlakozott hozzá az Andrássy út és történelmi környezete. 

Budapest ötcsillagos szállodái minőségi pihenést és feltöltődést kínálnak, némelyek ablakából meg is csodálhatjuk a világörökségi helyszínek lenyűgöző látképét is. 

A Duna-part

Nagymértékben fokozza a Duna-part lélegzetelállító panorámáját a folyón átívelő ikonikus hidak látványa. A Margit hídtól egészen a Szabadság hídig tart a világörökségi terület a Duna-parton. A budai oldalon a Budai Várnegyed történelmi épületeit foglalja magában, illetve a Gellért-hegyet a Szabadság-szoborral, a Citadellával és a Gellért Fürdővel. 

A pesti oldalon a Magyar Tudományos Akadémia reneszánsz székháza, a szecessziós stílusú Gresham-palota, a Pesti Vigadó és a világon a harmadik legnagyobb parlamentnek számító Országház az örökség része. 

A Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed megtekintése önmagában megér legalább egy napot a turistáknak, hiszen számtalan látnivalót rejteget, a panorámáról nem is beszélve, amiben gyönyörködhetünk odafentről. 

A várfallal körülvett negyedben mindenképpen érdemes meglátogatni a neogótikus Mátyás-templomot, a neoromán stílusú Halászbástyát, az Országos Széchenyi Könyvtárat, a Nemzeti Galériát és a Budapesti Történeti Múzeumot. 

A Várkert Bazár nem véletlenül kapta a “Budapest különleges ékszerdoboza” jelzőt, hiszen itt a természet és a művészet szimbiózisban élnek együtt. 

Andrássy út

Az UNESCO világörökség részét képezi az Andrássy út a pazar épületeivel: az Operaházzal, a Zeneakadémiával, a Divatcsarnokkal. Ide tartozik a Hősök tere is, amelyet a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok ölel körbe. A téren nagyszabású alkotásokon keresztül csodálhatjuk meg a Millenniumi emlékművet, ami a magyar történelmet jeleníti meg. 

Az örökség része a világ első villamos hajtású és Európa második földalatti vasútja is, az M1-es metróvonal, azaz a Millenniumi Földalatti Vasút, amit a helyiek csak “Kisföldalattinak” becéznek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.