Írd be, mit keresel:

Tiramisu új módszerrel, tojással, de 100%-os biztonsággal

Gyümölcsös és krémes, nagyon selymes és habos, és bár van benne tojás, senkinek nem kell emiatt tartani tőle, mert egy szuper módszerrel nem nyersen kerül a krémbe, viszont elképesztően könnyűvé és selymessé teszi.

Cookta - 2023.04.22.
Tiramisu új módszerrel, tojással, de 100%-os biztonsággal

Sokan azért nem tesznek a tiramisuba tojást, mert félnek a nyers tojástól, pontosabban a szalmonellától, aminek ugyan a neve szép, de valójában egy nagyon kellemetlen fertőzés. Ezt elkerülendő, de még az esélyét is kiküszöbölendő, egy remek technikával hőkezelhetjük – és így sterilizálhatjuk – a tojást, mégpedig úgy, hogy gőz fölött cukorral jó hosszan verjük. Ez a manőver ráadásul duplán is hasznos, ugyanis az így kapott hab elképesztően könnyű és selymes, amitől a tiramisu istenien habos, légies lesz.

Mivel itt az eper szezonja, most egy epres tiramisu-változat következik, amiben friss gyümölcs és bazsalikommal megbolondított eperpüré is van. A bazsalikomot többnyire sós ételeknél használjuk, de az eperrel is nagyon jól harmonizál, persze nem kell túlzásba vinni, épp csak egy kis különleges illatot ad neki, ahogy a lime reszelt héja a mascarponés krémnek. Csak ajánlani tudjuk!

Epres tiramisu

Hozzávalók:

  • 4 tojássárga
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg eper
  • 1/2 lime
  • 3 levél friss bazsalikom
  • babapiskóta ízlés szerint

Elkészítés: Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, a felét félretesszük, a másik felét 1 csomag vaníliás cukorral, a bazsalikomlevelekkel és kevés lime-lével botmixerrel pürésítjük, majd félretesszük.

A tojásokat a cuukorral és a maradék vaníliás cukorral egy keverőtálba tesszük, és gőz fölött 5 percig habosítjuk robotgéppel, hogy szép fényes habot kapjunk. A tűzről levéve félretesszük.

Egy másik keverőtálba tesszük a mascarponét és a tejszínt, hozzáreszeljük a lime héját, és robotgéppel jó habosra keverjük, majd a cukros tojáshabot több részletben hozzáforgatjuk.

Az eperszószt sűrű szűrőn átszűrjük, hogy a magoktól és a bazsalikomdarabkáktól megszabadítsuk, és a piskótákat megmártuk, megforgatjuk benne.

A félretett epret feldaraboljuk, az eperszószos piskótával és a mascarponés habbal poharakba vagy kelyhekbe rétegezzük. Néhány órát pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.