A tejberizs valószínűleg minden nép konyhájában alapdesszert, hiszen a tej, a rizs és a cukor hármasa önmagában is tökéletes, de rengeteg variáció létezik a főzés folyamatában, a rizs állagában és fajtájában. A franciák hedonisták, így náluk egy kis vaj, tojás és tejszín kerül bele pluszként, a végeredmény pedig fenomenális.
Egyszerű és semmilyen speciális tudományt és alapanyagot nem igényel a francia módra készített tejberizs, mégis elképesztően finom, lágy és krémes, a titok olyan egyszerű alapanyagokban rejlik, mint a tojás, a vaj és a tejszín, de mindegyikből minimális kell ahhoz, hogy mégis elképesztően jó desszert szülessen az egyszerű tejberizsből.
Önmagában is isteni finom egy kis friss gyümölccsel, de rétegezhetjük pohárdesszertbe olvasztott csokival, karamellel, gyümölcsraguval is, minden módon verhetetlen.
Selymes tejberizs
Hozzávalók:
Elkészítés: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és a rizst, és újraforrástól 3 percig főzzük, majd leszűrjük, így megszabadítjuk a rizst a ragacsosságot adó keményítőtől. Közben a tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az előfőzött rizst, és takarékon kb. 25 percig főzzük, időnként megkeverve, a vége felé gyakrabban, ahogy sűrűsödik.
Közben a maradék cukrot 1 tojássárgával elkeverjük, és a rizshez öntjük, 2-3 percig keevrgetve tovább főzzük, majd a vajat is hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a tejszínhabot felverjük, és az előzetesen fellazított hideg tejberizzsel finoman összeforgatjuk. Ízlés szerint rétegezhetjük vagy koronázhatjuk friss gyümölccsel, kompóttal, gyümölcsraguval pohárba, de csokiszósszal vagy egyszerűen egy kis fahéjjal is nagyon finom.