Írd be, mit keresel:

Tündérek itala: a bodzaszörp

A bodza csodás növény: elképesztően igénytelen, mindenhol megmarad, isteni az illata és az íze, ráadásul természetes gyógyszerként is használható számtalan jó tulajdonsága miatt. Tudnivalók és egy finom bodzaszörprecept!

Cookta - 2023.05.09.
Tündérek itala: a bodzaszörp

A bodzát már az ókorban ismerték és szerették, Hippokratész hurutos megfázásra és láz csillapítására javasolta – ezeket mára a tudomány is bizonyította. A bodzavirágból forrázott tea hatásos ellenszer köhögés ellen, megfázásra, fülfájásra, rekedtségre, emellett vízhajtó és emésztést serkentő hatásai is ismeretesek. Mindez a kincs a virágban van, így a szörpben, szirupban is benne lesz! (Egyébként bogyója, levele és fakérge is bőven tartalmaz gyógyhatású anyagokat, ezek másra hatnak – most a szörp kapcsán a virág jut főszerephez.)

A bodza virágja nemcsak finom és gyógyító, de külsőleg régóta használják szépítőszerként is. A bodzavirágot felforralt vízben kiáztatták, majd leszűrve, a virágot kinyomkodva krémekhez keverték, arctonikként, frissítőként használták pattanások ellen.

Forrás: iStock

A bodzához rengeteg legenda fűződik: a boszorkányok és a tündérek varázspálcája bodzafából készült több mitológia szerint is, a germán mondakörben pedig a varázsfuvola alapanyaga a lukacsos, szivacsos belsejű bodzafa, amiből tényleg lehet egész egyszerűen sípot faragni. A legenda szerint a bodzafát tündérek lakják, ezért minden portára ültettek bodzát, hogy őrizzék a házat és a benne lakó családot, és ha valamiért ki kellett vágni egy bodzafát, énekelni kellett, hogy a tündérek időben el tudjanak illanni, és ne sérüljenek meg.

Ha bodzavirággal szeretnénk dolgozni, inkább sétáljunk egy kicsit, és ne az út szélén található bokrokról szedjük a bodzavirág-tányérokat, hanem szennyeződésektől mentes, tiszta levegőjű helyről. Szedéskor ellenőrizzük, hogy nincsenek-e bogarak a virágon – sajnos elég gyorsan és könnyen tetvesedik, ezeket ne szedjük le.

Forrás: iStock

Az alábbi bodzaszörp hosszan eláll a hűtőben, sűrű és édes, hígítani való fajta, épp ezért nem romlik.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 20 bodzavirág
  • 2 citrom
  • 2 kg cukor
  • 2 dkg citromsav vagy citrompótló

Elkészítés: Egy nagyobb lábasban 2 liter vizet felforralunk, beletesszük a 2 kg cukrot, felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor belekeverjük a citromsavat, elzárjuk a tüzet, és a szirupot egy kicsit hűlni hagyjuk.

A bodzavirágot óvatosan és gyorsan leöblítjük, és egy 5 literes befőttes üvegbe tesszük. A citromokat megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, a magjait kivesszük, és a citromot a bodzához adjuk. Felöntjük a kissé hűlt sziruppal – ez azért fontos, hogy az üveg el ne pattanjon –, majd a tetejét lefedjük.

Szobahőmérsékleten 4-5 napig hagyjuk érni, majd leszűrjük, csatos vagy jól zárható üvegekbe porciózzuk. Azonnal fogyasztható – a hűtőben hosszan eláll. Ízlés szerint hígítsuk!

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.