Nagyon krémes, gyorsan elkészül és abbahagyhatatlanul finom az olasznak hitt, de valójában Amerikában tökéletesített népszerű tésztaétel, amit leginkább spagettivel és vékony metélttel készítenek, hogy a hosszú, vékony, könnyen kócolódó tésztaszálakra minél jobban rátapadhasson a kellemesen fűszeres szósz. Isteni finom, és kezdők is bátran elkészíthetik, mindössze 20 perc alatt!
Ennek a tejszínes, csirkefalatokkal gazdagított parmezános mártásnak a névadója egy valódi olasz szakács, Alfredo di Lelio, aki római éttermében híresen minőségi és gazdag ételeket főzött, olyannyira, hogy még a legegyszerűbb vajas-parmezános tésztát is tripla adag vajjal készítette. Ezt az ételt kóstolta nála egy amerikai színészházaspár, Mary Pickford és Douglas Fairbanks, amikor 1920-ban nászútjukat töltötték Olaszországban, és annyira ízlett nekik az egyszerűségében nagyszerű fogás, hogy hazatérve barátaiknak is gyakran készítették az olasz remeket, amiben semmi más, csak frissen főtt tészta, sok vaj és némi parmezán volt.
Aztán került bele egy kis csirke, mert hússal mégis tartalmasabb, meg fokhagyma, mert anélkül nem olaszos, a vajat pedig felváltotta a tejszín, mert úgy krémesebb – így alakult át Alfredo egykori receptje, ami isteni finom, de teljesen más, viszont világhírűvé tette a római vendéglőst.
Sokféle variációja létezik, vannak, akik egy kis cukkinit, spenótot vagy gombát is tesznek bele, esetleg egy maréknyi zöldborsót vagy párolt brokkolit, hogy színesebb legyen, de kezdődhet a főzés egy kis baconnel is, mint az alábbi receptben, a kis füstös íz még finomabbá teszi!
Alfredo tejszínes-csirkés tésztája
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A csirkemellet, a cukkinit és a bacont kockára vágjuk.
Egy serpenyőben 2-3 evőkanál olajat felforrósítunk, a bacont és a hagymát rádobjuk, kevergetve kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet, és fehéredésig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkinit és a fehérbort, felforraljuk, majd 3-4 perc után felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt sűrűsödésig főzzük.
Közben a tésztát sós vízben a csomagoláson jelzett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük, tányérokba szedjük, és ráhalmozzuk a tejszínes-csirkés szószt. Kevés friss borsot őrölünk a tetejére, és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.