Roppant egyszerű, finom, és bő fél óra alatt elkészíthető ez a spárgás-sajtos metélt. Én a zöld spárgát szeretem, mert sokkal zsengébb, és az íze sem olyan karakteres, mint a fehér spárgának, de ízlés szerint mindkettőt felhasználhatjuk ehhez a tésztához.
Imádjuk a spárgát, és bizony sajnálom kidobni a fás részét, mert ízre jó, csak ugye nagyon kemény, szálas. Ezért most a megtisztítás után ezt is megfőztem, hogy az íze megmaradjon, majd utána dobtam csak ki. Ráadásul a tésztát is a spárga főzővizében főztem ki, így nagyon finom „spárgás” lett az egész fogás.
A tésztát gyúrhatjuk saját magunk is, én mindig előre gyúrok, így van házi száraz tészta a kamrában, ezért a gyúrásra már nem kell időt fordítani, csak ki kell főzni, de ízlés szerint bolti tésztát is főzhetünk ki. Az elkészült tésztát pedig rögtön tálalhatjuk, és még reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Spárgás-sajtos metélt
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki. Ezután a bimbókat vágjuk le, és tegyük félre, a szárrészt pedig daraboljuk fel. A félretett fás részt és a feldarabolt szárat enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szedjük ki a főzővízből, és a fás részt dobjuk ki. Ezután tegyük bele a főzővízbe a félretett bimbókat, és pár perc alatt szintén főzzük roppanósra, majd szedjük ki, és tegyük félre.
A visszamaradt főzővízhez öntsünk még vizet, majd ebben főzzük ki a szélesmetéltet.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a bimbókat, futtassuk meg, majd szedjük ki, és tartsuk melegen.
A visszamaradt vajhoz adjuk hozzá a szárrészt, sózzuk, borsozzuk, és szintén futtassuk meg. Ezután szórjuk meg a reszelt sajttal, majd adjuk hozzá a tejszínt, és kevergetve forraljuk össze, közben, ha szükséges, még ízesítsünk utána.
Ezután a készre főtt tésztát szedjük ki a vízből, majd rögtön adjuk hozzá a spárgás-sajtos szószhoz, és forgassuk alaposan össze. Végül keverjük a tésztához a félretett bimbókat is.
Tálaláskor szedjük tányérba a spárgás-sajtos metéltet, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.