Írd be, mit keresel:

Isteni és gyors tepsis hal – mediterrán módra

Egy csomag fagyasztott tengeri halfilé sokszor nagyon jó szolgálatot tesz, ha gyors, egészséges és finom fogásra van szükségünk. A fehérhúsú halak soványak, sok értékes fehérjét tartalmaznak, és még a fagyos halból is 15 perc alatt ízletes tepsis fogás készülhet, mint az alábbi mediterrán recepttel.

Cookta - 2023.05.18.
Isteni és gyors tepsis hal – mediterrán módra

A fagyasztott halaknak nem túl jó a PR-ja: nem tudjuk, honnan származik, hogyan és hol tenyésztik, és korábban ténylegesen voltak rossz tapasztalatok is a minőségüket és ízüket illetően. Nemrégiben azonban nagy változás történt: létrejött egy nemzetközi szervezet, amely rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a tenyésztőtelepeket és a halászatokat is, a minőség mellett a fenntartható fejlődés szempontjaira is ügyelve. Az ASC – Acquaculture Stewardship Council – által ellenőrzött halfélék garantáltan jó minőségűek, visszakereshető a weboldalukon a megvásárolt hal eredete és tenyésztésének helye a fagyasztott hal csomagolásán lévő kód megadásával. Vásárláskor csak annyi a dolgunk, hogy megnézzük, van-e ASC-logó a csomagoláson, és biztosak lehetünk abban, hogy nem okoz majd csalódást a megvásárolt hal.

Ezekben a tengeri halfilékben az a jó – legyen akár tőkehal, tilápia, pangasius vagy más fehérhúsú fajta -, hogy egyrészt szálkátlan, másrészt sovány, nem kell a kiolvasztásukkal babrálnunk, mert így is nagyon gyorsan elkészül, és feszesebb marad a húsuk, mintha kiolvasztva kezdenénk el sütni. Szinte mindenféle fűszer illik hozzájuk, a mediterrán ízek különösen, így most egy zöldfűszeres-paradicsomos változatot hoztunk, ami salátával tálalva tényleg pikk-pakk elkészül, a szaftja pedig egy kis friss kenyérrel kitunkolva mennyei…

Mediterrán tepsis hal

Hozzávalók:

  • 4 szelet tengeri halfilé (pangasius, tilápia, tőkehal)
  • 3-4 szál bazsalikom
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 5-6 szál snidling
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • só, bors

Elkészítés: A halszeleteket meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A zöldfűszereket finomra vágjuk vagy késes robotgéppel felaprítjuk. A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a zöldfűszereket.

A halfiléket tepsibe tesszük, egyenletesen megkenjük a fűszeres vajjal, mellérakosgatjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, ezeket is megcsepegtetjük a maradék fűszervajjal.

200 fokos sütőbe toljuk, és 8-10 perc alatt grill fokozaton megsütjük. Ízlés szerint salátával sült zöldséggel, párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.