A csirke és a rizs kettőse minden diétás és fitt étrendben örök kedvenc, de sokan unalmasnak tartják, és bár igaz, hogy alapvetően mindkettő semleges ízű és nem túl izgalmas, éppen ezért nagyon jól variálható és fűszerezhető, szuperül felvesznek bármilyen ízvilágot. Most citrom és fokhagyma kapja a főszerepet, és hogy a zöldség se maradjon ki, némi zöldbab került melléjük a tányérra.
Isteni finom, egyszerű és alakbarát, gyors és kiadós – őszintén szólva mindenki ilyen fogásra vágyik, tápláló, laktató, de könnyű, ráadásul friss és a zöldfűszerekkel játsszva sokféle módon készíthető. Itt oregánó került a pácba – majd a rizshez is -, de kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel vagy akár provence-i fűszerkeverékkel is nagyon jól működik.
Ha előre bepácoljuk a csirkét, akkor 30 perc alatt tényleg nagyon ízletes, izgalmas és egészséges fogást varázsolhatunk, ráadásul a hús akár 3 napig is elvan a hűtőben a pácban, így más-más körettel és zöldséggel változatos vacsorát prezentálhatunk, ha nagyobb mennyiségű hússal dolgozunk. Zöldborsó, répa, friss karalábé, zsenge spárga párolva, mellé bulgur, kuszkusz… Érdemes variálni, mert isteni finom!
Citromos csirke rizzsel és zöldbabbal
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, a forgónál kettévágjuk. A páchoz 1,5 citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát, a finomra vágott hagymát és a morzsolt oregánót, összekeverjük, beletesszük a csirkét, összeforgatjuk, és lehetőség szerint 1-2 órát a hűtőben érleljük.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a csirkéket belerakjuk, sózzuk, borsozzuk, időnként megforgatva minden oldalukon előpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a pác sűrűjét, és fedő alatt, takarékon 20 percig pároljuk.
Közben egy másik edényben 1 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, hozzáöntjük a maradék páclevet, és közepes lángon, fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük, a végén hozzáreszeljük a maradék fél citrom héját.
Párhuzamosan egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zöldbabot (fagyasztva vagy frissen), sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a maradék fél citrom levét, és fedő alatt 5 perc alatt roppanósra pároljuk.
A csirkét a párolt rizzsel és a zöldbabbal tálaljuk, finomra vágott friss petrezselyemmel meghintve.