A gofri talán az egyetlen étel, ami felveheti a versenyt a palacsintával - mind népszerűségben, mind egyszerűségben, a változatok számosságáról nem is beszélve. Ez a vajas gofri nagyon puha és illatos tésztájú, ugyanakkor könnyed, pihentetni nem kell, azonnal süthető, így hétvégi kényeztető reggelinek is tökéletes.
A gofri tésztája rengeteg módon készülhet, vannak sütőporos és élesztős változatok, de ebbe a békebeli belga receptbe egyik sem kell, mégis istenien könnyű és puha a tésztája. A titok a tojásfehérje és a vaj megfelelő aránya, fantasztikusan kiegyenlítik egymást ebben a gyorsan és egyszerűen összeállítható tésztában, és a vajtól nagyon finom és illatos lesz a gofri, és ha van maradék tojásfehérjénk, annak eltűntetésére is ideális, mert nem egész tojás, hanem csak fehérje kell hozzá.
Természetesen frissen a legfinomabb, de egyébként másnapra is puha marad, egy kenyérpirítóban pedig tökéletesen felfrissíthető, ha marad belőle, sőt akár le is fagyasztható máskorra, és bármikor varázsolhatunk friss gofrit belőle egy kicsit átforrósítva a pirítóban…
Puha vajas gofri
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet és a felkockázott vajat egy lábasban tűzre tesszük, és addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Közben a tojásfehérjéket a cukorral és a vanília-kivonattal elektromos habverővel kemény habbá verjük.
A lisztet egy keverőtálba kimárjök, hozzáadjuk a csipet sót, majd hozzáöntjük a vajas tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, végül beleforgatjuk az összes tojáshabot.
Pihentetés nélkül süthetjük a gofrikat felforrósított sütőben, kikenni sem kell, mert elég vaj van a tésztában. Pár perc alatt szép aranyszínűre sütjük, és porcukorral tálaljuk, ízlés szerint dzsemet, friss gyümölcsöt vagy öntetet, tejszínt, Nutellát kínálva mellé…