Szerencsére már egész jó árban kapható spárga, ez a semmihez sem fogható zsenge tavaszi zöldség, amit a rövid szezonja alatt érdemes minél gyakrabban készíteni. Most egy villámgyors és nagyon zöld, húsmentes tésztaétel készült belőle, rendhagyó módon feta sajttal, ami nagyon finom krémessé tette a szószt, és meglepően jól passzol a spárgához.
A spárgának és a tésztának közös tulajdonsága, hogy akkor igazán finom, ha nincs túlfőzve, kellemesen harapható, ráadásul ezt akár egyszerre, egy edényben is megtehetjük, lerövidítve a készítési időt, és spórolva a mosogatnivalóval. Ha zöld spárgát használunk, azt még hámozni, tisztítani sem kell, csak a fás végeket letördelni, így ezzel is lerövidíthető a főzés.
Most a spárga mellé egy kis fagyasztott leveles spenót került, de akár frissel is készülhet, úgy talán még gyorsabb, és annak is most van a szezonja, de így is az egész megvan 15 perc alatt!
Spárgás-spenótos tészta
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A tésztának vizet teszünk fel, közben a spárga fás végeit letördeljük meghajlítva, éppen ott fognak elpattanni, ahol a fás rész kezdődik, majd a zsenge részt 3-4 centis darabokra vágjuk, a sípokat félretesszük. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Ha forr a víz, sózzuk, beletesszük a tésztát, majd forrástól számítva 5 perc múlva a spárgát is, majd 2 perc múlva a sípokat, 1 percet főzzük még, majd leszűrjük. Közben a tejszínt egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk az újhagymát és a fagyos spenótot, enyhén sózzuk – a feta is sós! – borsot őrölünk hozzá, és pár perc alatt összefőzzük, míg a spenót felolvad és a tejszín kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a spárgás tésztát, belemorzsoljuk a fetát, és még 1 percet főzzük, amíg a sajt kissé megolvad, és elekeveredik a szószban.
Azon melegében tálaljuk a villámgyors tavaszi tésztát.