Írd be, mit keresel:

Így tároljuk a kenyeret, hogy ne vesszen kárba

Mi itt a Cooktánál semmit nem utálunk jobban, mint az ételpazarlást, és nagyon reméljük, hogy sokan hasonlóan gondolkodtok. Egy kis csavarral számtalan ételt, illetve alapanyagot dolgozhatunk át úgy, hogy újra mesés fogás válhasson belőle. Az egyik ilyen alapanyag a kenyér. Mivel manapság ritka a valóban jó minőségű kenyér – például az erdélyi 4-5 kilós, ami napokig is eláll –, nagyon gyakran és igen hamar kiszáradnak, megpenészednek és vághatatlannál válnak már egy-két nap alatt. Ha nem esszük meg az egészet ennyi idő alatt, a maradék sajnos gyakorta a kukában végezi, azaz végezhetné, de ha ezeket a trükköket elsajátítjuk, többé nem veszik majd kárba.
Cookta - 2023.05.26.
Így tároljuk a kenyeret, hogy ne vesszen kárba
  • 24 órán belül szeleteljük fel a kenyeret, ne várjuk meg, míg kiszárad. Ha előre látjuk, hogy nem fog elfogyni – utazás vagy egyebek miatt –, szeleteljük vagy kockázzuk fel, majd tegyük a mélyhűtőbe. Később felhasználhatjuk felfújtakhoz, krutonhoz, az angolok kedvencéhez, a kenyérpudinghoz, de akár zsemlemorzsát is készíthetünk belőle.
  • Ha felszeleteltük a kenyeret, a szeletek közé tegyünk zsírpapírt, így nemcsak hogy nem ragadnak majd össze a fagyasztóban, de ha egy-egy szeletet a papírral együtt egy serpenyőbe teszünk és így melegítjük fel azonnal, nem fog beleragadni a serpenyőbe, és elázni sem fog, amikor kiolvad.
  • Miután lefagyasztottuk a kenyérszeleteket, porciózzunk belőle adagokat zárható mélyhűtőzacskóba úgy, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszorítjuk a zacskóból.
  • Amikor kenyérre vágyunk, csak vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk, hogy felengedjen szobahőmérsékleten, vagy dobjuk egyből a pirítóba. Ha friss kenyeret fagyasztottunk, 95%-ban ugyanolyan jó lesz a textúrája, mint a frissnek. Vagyis sokkal jobb, mint az egy-két napos kenyérnek.
  • Fagyasztva akár 6 hónapig is tárolhatjuk a mélyhűtőben.

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen, dédanyáink, nagyanyáink még maguk készítették – mégis legtöbbünk félve gondol arra, hogy otthon álljon neki a kenyér megsütésének.

Ezt a nosztalgikus hangulatú szakácskönyvet lapozgatva azonban úgy érezhetjük, mintha egy kedves, idős rokonunk állna mellénk a konyhapultnál, majd szeretettel és türelemmel vezetne be bennünket a kenyérsütés ősi és komoly hagyományába.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.