Egy fűszeres pác csodát művel bármilyen hússal - nemcsak ízesíti, de omlósabbá, porhanyósabbá is teszi. A házi pác pedig pillanatok alatt összeállítható, saját ízvilágunkra hangolható, és nem lesz benne sem ízfokozó, sem más adalékanyag.
Számtalan fűszerkeverékkel és gyorspáccal találkozhatunk az üzletek polcain, többnyire borsos áron, és aki figyelmesen elolvassa az összetevőket, láthatja, hogy nagyrészt sót tartalmaz, amiért őrültség ilyen árat fizetni. Ráadásul sokszor aromákkal is operálnak, ami teljesen felesleges, hiszen néhány fűszert és ízesítőt összeválogatva elég aromás keverékeket készíthetünk házilag is.
Ahhoz, hogy a fűszerek páccá összeálljanak, egy kevés olaj mindenképpen kell, de az alábbi keverékbe egy kis citromlé is került, ami szintén segít abban, hogy a hús porhanyósra, omlósra süljön majd. Annál finomabb lesz a gyros, minél tovább pácolódik a hús, így érdemes előre bekeverni, akár nagyobb adagban is, 2-3 napig jól elvan a hűtőben így, sütéskor pedig igazi villámfogást varázsolhatunk a pácolt húsból 10-15 perc alatt.
A pácolt-sült húsfalatkák nemcsak gyros-ként kerülhetnek a tányérra, nagyon finom salátával, főzelékfélék feltétjeként, tehetjük szendvicsbe, tekerhetjük tortillába is, érdemes sokféle módon kipróbálni!
Gyros házi páccal
Hozzávalók:
A páchoz:
Valamint:
Elkészítés: A páchoz a fokhagymát meghámozzuk és lereszeljük, hozzáreszeljük a citrom héját is, egy tálba tesszük, hozzáfacsarjuk a citrom levét, majd az összes fűszert beletesszük, és az olajat is hozzáadva összekeverjük. A csirkemellet felkockázzuk, össueforgatjuk a páccal, és lefedve legalább 30 percre, de akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütéskor egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, beleöntjük a bepácolt húst, és időnként megkeverve, rázogatva nagy lángon 10 perc alatt megsütjük. A hús így nem szárad ki, a pác kicsit megpirul rajta, a hús pedig finom szaftos marad.
Azonnal tálalhatjuk ízlés szerint pitával, salátával, tzatzikivel vagy sült krumplival.