A hús és a gyümölcs párosítását nem mindenki szereti, de az őszibarack talán kivétel, hiszen régi vasárnapi klasszikus a sült hús mellé tálalt barackkompót. Nyársra húzva, friss barackkal vagy nektarinnal is isteni, ráadásul egyszerű és alakbarát.
Könnyű, mutatós, kicsit szokatlanabb fogás a mézes-barackos csirkenyárs, igazi nyári hangulatú finomság, ami akár kerti grillen, akár serpenyőben is megsüthető. Rövid pácolást igényel csak a sovány csirkemell, amíg átveszi az őszibarackhoz is nagyon jól passzoló rozmaring aromáit, illetve a pácban lévő citrom felpuhítja kicsit a rostjait, így igazán omlósra, szaftosra sül.
Csirkemell helyett bátran használható filézett csirkecomb vagy pulykamell is, ezekkel is ugyanolyan finom lesz a gyümölcsös nyárs, arra figyeljünk csak, hogy közvetlenül sütés előtt sózzuk, és ne süssük túl a húst: a falatnyira vágott szárnyas gyorsan átsül, ha pedig tovább hagyjuk a tűzön, könnyen kiszárad.
Mézes-barackos csirkenyárs
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk. A barackot megmossuk, kimagozzuk, ezt is felkockázzuk.
A páchoz a mézet, a citrom levét, az olajat és a rozmaringot egy tálban összekeverjük, beleforgatjuk először a húst, majd a barackot is, és fél órát pihentetjük.
Ezután vízbe áztatott bambusznyársra vagy hurkapálcára felhúzzuk váltakozva a gyümölcsöt és a pipit, csak most sózzuk és borsozzuk, majd serpenyőben vagy grillen párszor átforgatva 8-10 perc alatt megsütjük.
Ízlés szerint párolt rizzsel, krumplipürével vagy salátával tálalhatjuk, de kuszkusszal is nagyon finom.