Írd be, mit keresel:

Hogyan állítsunk össze egy profi házimozi-rendszert? Tippek és tanácsok következnek!

Aki szereti a jó filmeket, de nem elégszik meg azzal, hogy a televízió kijelzőjét és hangszóróit használja hozzá, a moziban pedig zavarják a viselkedni nem tudó emberek, annak a lehető legjobb megoldás, ha kialakít egy otthoni moziszobát egy profi házimozi-rendszerrel.
Cookta - 2023.07.17.
Hogyan állítsunk össze egy profi házimozi-rendszert? Tippek és tanácsok következnek!

Persze ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, pláne ha a high-end szegmensben gondolkodunk. Vegyünk is sorra néhány fontos tudnivalót.

Hány hangszóróra lesz szükség?

Ha tényleg a multiplex mozik élményét szeretnénk biztosítani, akkor ne sztereó hangrendszerben gondolkodjunk, hanem 5.1 vagy akár 7.1-es kivitelben. Az előbbi a mélysugárzón kívül még 5, az utóbbi pedig 7 hangfalat tartalmaz.

Közülük is nagyon fontos a Stream Audiótól beszerezhető center hangsugárzó. Ez a hangfal szólaltatja meg többek között a beszédsávot a filmben, így muszáj jó minőségűnek lennie, ha minden szót szeretnénk kristálytisztán hallani. Mivel a rendszer teljesítményében jelentős szerepet játszik, ezért mindenképp érdemes egy jó nevű gyártó termékeit választani, mint amilyen például a Quadral vagy az Audio Physic.

A center hangsugárzón kívül két fronthangfal, két oldalsó surround, hátsó surround back és a mélysugárzó alkotja a házimozi-rendszert. 

Hogyan helyezzük el a hangfalakat?

A megfelelő hanghatás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a szobán belül hol helyezkednek el a hangfalak. Az még kevés, hogy tudjuk, a centernek elöl középen, a frontnak elöl két oldalt, a sorround hangsugárzóknak oldalt és a sorround back-eknek hátul kell lenniük. 

Figyelembe kell ugyanis venni a helyiség méretét, kialakítását, akusztikai jellemzőit is. Az sem mindegy, hogy a házimozi a nappaliban helyezkedik-e el, vagy van esetleg egy külön moziszobánk, amit csak filmezésre használunk.

Érdemes szakértő segítségét kérni, hisz nem egyszerű pontosan meghatározni, hogy melyik hangfalnak hol lenne az ideális helye. Valószínűleg akusztikai panelek elhelyezésére is szükség lesz majd.

Sztereó rendszer vagy házimozi-szett?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egy sztereó hangfalszett ugyanolyan jó filmezésre is, mint zenehallgatásra, a “sokhangfalas” házimozin pedig a zenék is szebben szólnak. Ám a valóság az, hogy ezt a két területet érdemes elkülöníteni egymástól. 

Filmezni lehet ugyan sztereóban is, de közel sem lesz akkora élmény, mint egy surround hangrendszerrel, valamint a zene sem az igazi, ha házimozin hallgatjuk. Ha van rá lehetőség, érdemes két külön rendszert összeállítani, így a kedvenc dalainkat és filmjeinket is a lehető legjobb minőségben élvezhetjük.

Mindenből prémiumminőséget vásároljunk!

Hiába veszünk például egy high-end center hangsugárzót, ha az erősítő, amihez csatlakozik, vagy a kettőt összekötő kábel silány minőségű, nem fogjuk tudni kihasználni az eszköz valós teljesítményét. 

A rendszerünk minden eleme legyen kompatibilis egymással, és ügyeljünk arra, hogy minőségi termékeket vásároljunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.