Írd be, mit keresel:

Nyaralás közbeni kínzó fogfájás – mi a teendő?

Sokunk rémálma, hogy éppen a régóta várt nyaralás során kell megküzdeni a lüktető fogfájással. Különösen ijesztő, ha mindez külföldön történik, ahol ráadásul nyelvi korlátok is nehezítik a megoldást. Az alábbiakban hozunk néhány tippet az efféle helyzetekre.
Cookta - 2023.07.17.
Nyaralás közbeni kínzó fogfájás – mi a teendő?

Átmeneti enyhítés, mielőbbi megoldás

A nyaralás idején történő váratlan fogászati problémáknál az elsődleges teendőnk a fájdalom enyhítése, ezt megtehetjük vény nélküli fájdalomcsillapító készítményekkel, de fontos tudnunk, hogy a probléma okát nem oldják meg, ahhoz mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Általában a lüktető, kínzó fájdalom hátterében fogideggyulladás áll, amely orvoslása gyökérkezeléssel vagy foghúzással oldható meg. 

Érdemes már a nyaralás előtti időszakban bejelentkezni egy állapotfelmérésre a Budapest Dental fogászati klinikára, ezáltal feltérképezhetjük a meglévő problémákat, és nagy eséllyel nem a pihenés idején történik meg a legrosszabb. 

Térjünk vissza arra az esetre, amikor távol a megszokott fogorvosunktól, elzárva a modern világtól, esetleg egy csendes vidéken sziesztázunk, ahol nincs azonnali segítség. Ilyenkor amellett, hogy bevesszük a fájdalomcsillapítót, megtehetjük azt is, ha esetleg a fogunk már gyökérkezelési folyamatban van és ideiglenes tömésünk van, hogy kipiszkáljuk a helyéről.

Ezután óvatosan megszívhatjuk a fogat, ez enyhítő megoldás lehet, ha például genny gyűlt fel, és amiatt érezzük a feszítő gyötrelmet. Azonban ez is csupán átmeneti enyhülést hozhat.

Mi történik a rendelőben?

Miután sikeresen legyőztük a félelmünket, és felkerestünk egy idegen fogorvost a nyaralás idején, a kezelés első lépéseként a fog csatornarendszerét feltárják, kitisztítják, ezt követően gyógyszeres tömés kerül be. Ezzel már elérhető annyi javulás, hogy csökkenthető a fájdalomcsillapítók mennyisége is. 

Amikor véget ér a nyaralás, otthon a saját fogorvosunk befejezheti a megkezdett gyökérkezelést. Természetesen előfordulhat olyan eset, amikor sajnos a húzás lesz végül a megoldás, de érdemes mindent megtenni a fogunk megmentése érdekében, és megvárni, hogy saját fogorvosunk mit javasol ennek ügyében.

Plusz tipp: kérjünk receptet fájdalomcsillapító készítményhez, amelyek speciálisabbak, mint a klasszikus vény nélküli általános hatóanyagok.

Elkerülhető a tengerparti kínszenvedés?

A válaszunk határozottan igen! Vagyis a legtöbb helyzetet elkerülhetjük, ha rendszeresen figyelmet fordítunk fogaink állapotára. Némi esély természetesen mindig marad egy nem várt problémára, de jelentősen csökkenthetjük a nyaralás idején bekövetkező fogászati panaszokat, ha nem indulunk útnak ideiglenes töméssel vagy koronával. Befejezetlen kezelés esetén mindenképpen kérjünk receptet, hogy felkészülten utazhassunk. Javasolt az utasbiztosítás kötése is, így nagyobb nyugalommal vehetünk részt a nyaraláson.

A rendszeres ellenőrzésnél és állapotfelmérésnél nem is létezik jobb megoldás, érdemes ezt szem előtt tartanunk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.