A nyári grillpartikon többnyire a húsok kerülnek a fókuszba, de akik szoktak zöldségeket is sütni, pontosan tudják, hogy ezek fogynak el először, és ha jól elő vannak készítve, akkor tényleg isteni finomak. Összegyűjtöttünk pár tippet és trükköt, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes sült zöldségeket tálalhassunk.
Zöldséget grillezni azért jó, mert színesebbé teszi a kínálatot, jóval pénztárcabarátabb, mint a különféle húsok, és persze a vega és vegán étrendet követőknek sem csak saláta és maximum parázsburgonya jut. De őszintén szólva tényleg nagyon finomak is, egészségesebbé, változatosabbá tehetjük így velük a kerti sütögetést, és hát nem mellesleg: nyár van, bőven válogathatunk a friss és zamatos zöldfélék közül.
1. Ha kisebb gombákat, darabolt cukkinit, hagymát vagy húsos paprikát, más zöldségeket sütünk, akkor a legjobb megoldás a nyárs, ezekkel egyszerűen megforgathatóak lesznek a zöldségek, és nem tudnak bepotyogni a tűzbe vagy a parázsba, de még jobb, ha nem egy, hanem két nyársra húzzuk fel őket, így amikor megforgatjuk, nem tudnak elforogni a nyárson, és sokkal könnyebb kezelni őket.
2. A másik jó megoldás az apróbb zöldségekhez, ha fóliába pakoljuk őket kisebb, egyszemélyes adagokban. Így fűszerezhetjük is őket, egy pici vajat vagy pár csepp olívaolajat hozzáadva pác sem szükséges hozzá, és a saját gőzében sül-párolódik tökéletesre. Ha keményebb, nehezeben puhuló zöldséget sütünk, mint amilyen például a krumpli, akkor érdemes dupla rétegben használni az alufóliát, így biztosan nem sérül és nem szakad ki, mert ezt mindenképpen párszor érdemes átfogatni a parázs fölött sütés közben.
3. Az egyik legfinomabb csemege, ha fokhagymát is grillezünk, méghozzá egész fejet lapjában félbevágva, kis olívaolajjal meglocsolva, fóliába tekerve. A gerezdek elvesztik karakteres és erős ízüket, lágyra, édeskésre, krémesre sülnek, és egy villával vagy kés hegyével könnyen kiszedegethetők a héjból. A sült fokhagymát kenhetjük a sült húsok tetejére, de a zöldségekhez is jól passzol, és garantált sikert arat.
4. Ha húsos kalifornia paprikát sütünk, akkor érdemes négybe vágni, így gyorsabban megsül, a legjobb ezt úgy tenni, hogy lehetőleg a szárnál is negyedeljük, így könnyebben forgatható. A hagymának, lilahagymának is sok idő kellene, ezt is jobb cikkekre vágni, viszont fontos, hogy a gyökérrészét ne vágjuk le, mert akkor a hagyma szétesik sülés közben és kezelhetetlenné válik, a gyökérrész pedig szépen egyben tartja. Majd a tányérban ki-ki levágja magának…
5. Minden zöldséget érdemes sütés előtt egy kicsit bepácolni, a só és az olaj mindig elengedhetetlen, ettől könnyebben sülnek, mert a só miatt elkezdik kicsit kiengedni a levüket, de pár kanál balzsamecet és kedvünk szerinti fűszer, a só helyettesíthető akár szójaszósszal is – így könnyebben és finomabbra sülnek majd a zöldségek.