Írd be, mit keresel:

Hogyan fogjunk hozzá a komposztáláshoz?

Napjaink környezettudatos szemlélete egyre inkább életre hívja, hogy a házunk táján is figyeljünk oda, mennyi hulladékot termelünk, és igyekezzünk minimálisra csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége is már ad egyfajta előrelépést, de még mindig ott van a háztartási hulladékunk nagy mennyisége, amelyet nem dobhatunk a műanyagos vagy papírgyűjtőbe.
Cookta - 2023.07.18.
Hogyan fogjunk hozzá a komposztáláshoz?

A komposztálás elkezdése

Ahhoz, hogy ne kelljen a mindennapok során keletkezett szerves hulladékot is a fekete szemetesbe önteni, először is szemezgessen a Kerti Bútor Webáruház komposztáló kínálatából, ahol a Keter gyártó minőségi műanyagból készült komposztálóit találja meg, amelyek újrafeldolgozásból származó, újrahasznosítható műanyagból készülnek.

A komposztálót érdemes a kert olyan részébe elhelyezni, amely nincs túl messze a bejárattól, gyorsan hozzáférjünk, de azért annyira közel sem, hogy az ételmaradékok, mindenféle kerti hulladék esetleges szaga ne zavarjon minket. A komposztálók mind zárható fedelűek, ezért általánosságban nem kell számolni kimerészkedő kellemetlen illatokkal.

A komposztálás előnyei

A komposztálás nem más, mint a szerves anyagok koncentráltan, egy helyen történő lebomlása, mely oxigén segítségével történik. Ilyenkor újrahasznosításra kerülhet sokféle hulladék, nem beszélve arról, hogy hasznos, kiváló tulajdonságokkal rendelkező végtermék lesz a végeredmény, amivel akár talajjavítást is végezhetünk, hasznos tápanyagokhoz juttatva a kertben élő terményeinket.

Sokan a kertben keletkező gallyakat, nyesedéket elégetik. A komposztálással viszont járulékos haszonként megszűnik az égetéssel járó levegőszennyezés, mivel csökken a háztartási szemét mennyisége, így kevesebb szeméttel szennyezzük a környezetünket. Továbbá kiváltható vele a műtrágya-felhasználás, valamint a zöldhulladék elszállításának környezetterhelése.

A komposztálás legfontosabb kelléke maga a komposztáló láda. Emellett igazán nincs szükség sok mindenre, jól jöhet még lapát, vasvilla, esetleg rosta és ágdaráló, esetleg talicska.

A komposztálóládák típusai

A komposztálóval szemben jogos elvárás, hogy szellőztethető, szétszedhető, majd újra összeállítható legyen. Ez utóbbi azért fontos, mert a komposztáláshoz legjobb a nem túl nedves, nem túl száraz, illetve félárnyékos hely. Egy kertben ez is változhat, így előfordulhat, hogy a komposztáló is költöztetésre kerül.

A Kerti Bútor Webáruházban kínált komposztálóládák műanyagból készültek, így nem nehezek, összeállításuk, tárolásuk és telepítésük könnyű, ugyanakkor időtálló szerkezetek. Akár egy személyautóban is lehet a komposztálóládákat szállítani. Ráadásul jó tudni, hogy már maguk a ládák anyagául szolgáló műanyagok is újrafelhasznált alapanyagokból készültek.

A Keter gyártó neve garancia a minőségre, a termékek kiváló minőségük miatt ellenállnak a természet jelentette kihívásoknak, így a fagynak, hőségnek, UV-sugárzásnak. Harmonikusan beilleszthetők bármilyen stílusú kertbe.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.