A piacokon egyre többféle húsos paprika jelenik meg, a hazai termelők is szívesen kezdik termeszteni a változatos fajtákat, amelyek nagyon is kedvelik a hazai földet és időjárást. A szabadföldi, zamatos paprika nyersen, lecsóban is fantasztikus, de meg is tölthetjük, akár többféle módszerrel.
A nálunk klasszikusnak számító paradicsomos szószban főtt töltött paprika sokak nyári kedvence, de vannak, akik nem szeretik a főtt paprika állagát és az édes paradicsomszószt. Viszont sütőben is készülhet töltött paprika, ami egészen más állagú, szószt sem igényel, és akinek a gyomra nem bírja a paprika héját, könnyedén lehúzhatja.
Forrás: iStock
Az alábbi változat egy szénhidrátszegény, nagyon egyszerűen összeállítható fogás, csupa íz és illat. A szaftos és omlós töltelék nem a hagyományos módszerrel készül, nincs benne rizs, csak sovány csirkemell, tejföl és reszelt sajt, ettől lesz finom puha és szaftos. Fűszerként az alap hagyma és fokhagyma mellé mustár is került, mint a fasírtba, valamint kakukkfű – de ez utóbbi akár más zöldfűszerre, bazsalikomra, tárkonyra, rozmaringra vagy provence-i keverékre is cserélhető.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk, és 1-2 evőkanál olajon megdinszteljük, majd félretesszük.
A csirkemellfilét felkockázzuk, és egy késes aprítóban pépesítjük, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, és annyi tejfölt, amennyivel jól formázható masszát kapunk.
A paprikákat megmossuk és félbevágjuk, púposan megtöltjük a csirkés masszával, és egy tepsibe vagy sütőtálba rakjuk, 1,5 dl vizet öntünk alá. Aki szereti a csípőset, egy kis hegyes erős paprikát karikázhat mellé…
Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük, időnként meglocsolva a szaftjával.
Petrezselyemmel meghintve, salátával tálaljuk.
Forrás: iStock