A paradicsom, a mozzarella és a bazsalikom triója olyan olasz klasszikus, ami mára már meghódította a nagyvilágot: egyszerű, könnyű, napérlelte paradicsommal mennyei, és nem csak salátának működik, hanem isteni csirkés fogást kerekíthetünk belőlük, méghozzá gyorsan és kiadósan.
Imádnivalóan finom és egyszerű, ehhez még alakbarát és kiadós is, egyszerű nyári vacsorának, de akár hétvégi fogásnak is tökéletes: a sovány csirkemell szaftosra sül benne, amit olvadós sajt és fűszeres paradicsom egészít ki, minimális munkával készül, aminek kezdők is bátran nekiállhatnak, mert gyerekjáték összedobni, és biztos sikert arat.
Ha olyan serpenyőben készítjük, aminek nem műanyag a füle, akkor egyedényes fogás, mert ebben is betolhatjuk a sütőbe, ha nem, akkor egy tepsibe áttéve süthetjük készre, vagy ha elegánsabban szeretnénk tálalni, akkor kisebb, egyszemélyes sütőtálban is süthetjük, és ebben is tálalhatjuk ezt a zseniálisan finom, könnyű és mediterrán fogást.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A csirkemellfiléket lapjában kettévágjuk, sózzuk, borsot őrölünk rá, kicsit bedörzsöljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a mozzarellát felszeleteljük.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, a csirkemelldarabokat minden oldalukon szép pirosra sütjük 6-8 perc alatt, majd egy tányérra kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a finomra vágott hagymát, és 2-3 perc alatt üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát, a koktélparadicsomot is hozzáadjuk, megszórjuk a kakukkfűvel és az oregánóval, meglocsoljuk a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 3-4 percet főzzük.
Közben az elősütött nagyobb csirkemellekre rakosgatjuk a mozzarellaszeleteket és a bazsalikomleveleket, befedjük a kisebb csirkemelldarabokkal. A paradicsomragut egy tepsibe vagy sütőtálba átöntjük, rátesszük a csirkéket, és az előmelegített sütőbe toljuk, 8-10 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt megolvad, és a hús belül szaftosra átsül.
A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd ízlés szerint salátával tálaljuk.