Aki nyaralt már valaha a Balatonnál, és evett a(z amúgy méregdrága) strandkajából, az biztos, hogy a mai napig szájában érzi a lángos ízét. Sokan évekig próbálkoznak megfejteni a „szupertitkos” receptet, de én most megmondom a tutit.
A lényeg, bármilyen viccesen is hangzik, a minél kevesebb és nem a legdrágább alapanyag. Mert (tisztelet a kivételnek) parti büfében még nem láttam első osztályú lisztet és sütőolajat. A tészta sima kelt tészta, nem kell bele se krumpli, se tojás, se semmi „extra”.
Szóval az egyszerűség elvét követve, ha a következő receptet elkészítitek, biztosan nem fogtok csalódni, a saját konyhátokban élvezhetitek a balatoni hal- és lángossütők hangulatát.
Forrás: Hajós Ágnes
Hozzávalók 8 darab 25 cm-es lángoshoz:
A tetejére:
Elkészítés: A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és az olajat. Megdagasztjuk, de nem kell túlzásba esni, elég, ha összeáll.
20 percet kelesztjük langyos helyen, majd olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.
Felforrósítjuk az olajat, fontos, hogy szélesebb legyen a lábas, mint a lángos! Belehelyezünk egy kinyújtott lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, húscsipesszel vagy villával óvatosan nyomjuk többször az olajba, de vigyázzunk a kezünkre! Mikor az alja megbarnul, megfordítjuk, és a másik oldalt is készre sütjük. Kivéve lecsepegtetjük, zsírpapírral elválasztva feltornyozzuk, így nem hűl ki, míg végzünk. Akkor jó, ha a tészta merev és ropogós, mire mindegyikkel kész leszünk, és megrakjuk a kívánt feltéttel, kissé visszapuhul, és megkapjuk a kívánt strandos lángos állagot.
Tipp: a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kevés olajjal és vízzel felengedjük és állni hagyjuk. Kb. fél óra után meg is lehet vele kenni a lángosok tetejét. A tejfölt is simára keverhetjük kis vízzel vagy tejjel, akkor könnyebb eloszlatni.
Forrás: Hajós Ágnes