A tudatos és egészséges életmód kedvelői egyre gyakrabban választják a gyógynövényeket gyógyszer helyett, mert a természet a növényekbe tényleg rengeteg jóságot rejtett. Nyaralás vagy egy hétvégi kirándulás alkalmával érdemes bejárni néhány mezőt és rétet, sok hasznos és finom gyógy- és fűszernövényt találhatunk.
A gyógynövényeket és hatásaikat persze nem árt ismerni, de mondjuk nem szükségesek különösebb botanikai ismeretek ahhoz, hogy kamillát, kakukkfüvet vagy cickafarkot szedjünk, emellett remek kikapcsolódás és közös családi program is, ha a természetben bóklászunk, akár egy piknikkel összekötve, vagy nyaralás alatt késő délután sétára indulunk a strandolás után, és a színes vadvirágos csokrok mellett gyógynövényeket, vadon termő fűszereket is szedünk.
Forrás: iStock
Néhány szabályt érdemes betartani azért, és az sem árt, ha van velünk egy kisméretű növényhatározó vagy gyógynövényes könyv, illetve olló és kés, kosárka vagy műanyag tál, papírdoboz – zacskóba sose tegyük a növényeket, mert tönkremennek.
Mikor, hol és hogyan szedjünk?
- Csak olyan gyógynövényeket, fűszereket szedjünk le, amelyeket ismerünk. Ha nem vagyunk biztosak benne, a levelüket kicsit összemorzsolva sokszor segít illatanyagával a növény: a kakukkfű vagy a kamilla esetén ez például biztos módszer.
- Esős, nyirkos, párás időben ne gyűjtsünk, mert könnyen befüllednek, penészednek, nem pedig száradnak.
- Tiszta helyen gyűjtögessünk: autóúttól legalább 200–300 méter távolságban, trágyázott, műtrágyázott földektől távolabbi mezőkről szedegessük a gyógynövényeket.
- Egészséges, pettyektől, foltoktól és bogaraktól mentes, csak egészséges leveleket, virágokat érdemes leszedni, ellenőrizzük – letépés előtt, ne után!
- Mértékkel gyűjtsünk, csak annyit, amennyit aktuálisan ki tudunk teríteni száradni, képesek vagyunk feldolgozni még aznap – a többi pocsékba megy, és a környezettudatosság is azt kívánja meg, hogy ne vegyünk el többet a természettől, mint amennyit fel tudunk belőle használni.
Forrás: iStock
Mit gyűjthetünk biztonsággal?
- kakukkfüvet – isteni az illata, fűszerként is remek, de köhögésre, náthára, lázra teaként is hatékony
- bodzavirágot – szörpnek, szirupnak frissen, szárítva teának ideális, megfázásos időszakban áldásos és finom gyógyital
- bodzabogyó – fájdalomcsillapító és immunerősítő, de csak főzve érdemes fogyasztani – lekvárnak vagy a kipréselt levét szörpnek elkészítve
- csalán – teának megszárítva, méregtelenítő, vízhajtó, élénkítő hatású
- kamilla – gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, gyomorproblémákra is ideális, ha a virágzatot megszárítjuk
- cickafark – a csipkés levelű cickafark a női dolgokra gyógyír, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású, egyébként finom is
- hárs – kellemes ízű, illatos, de minden megfázásos, lázas betegség esetén jól jön
- csipkebogyó – már bőven a piknikezős és nyaralós időszakon túl, késő ősszel érdemes szedni a C-vitaminban gazdag piros bogyókat, teának mindenkinek, lekvárnak csak bevállalósoknak ajánljuk, mert a bogyó sok – munkaigényesen eltávolítható – szőrt tartalmaz…
Forrás: iStock