A különféle lapos kenyerek Indiától a Balkánig nagyon népszerűek, rengeteg változatban készülnek, más és más néven ismertek. Nálunk a görög és török konyhából ismert pita a legelterjedtebb, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk, és sokkal finomabb lesz, mint a bolti változat.
A frissen sült pita össze sem hasonlítható a félkészen vett, mikróban vagy kenyérpirítóban átmelegített zacskós változatokkal, az alábbi recept szerint ráadásul a vékonyra nyújtott kenyerek serpenyőben sülhetnek, amitől kívül ropogósak, belül puhák és könnyűek lesznek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, ami a nyári melegben fontos szempont. Klasszikusan a jó pitához–- ahogy a pizzához is – nagyon forró sütő kell, és erre kánikulában nem beszélnénk rá senkit.
A tésztát ízesíthetjük is különféle fűszerekkel, rozmaringgal, bazsalikommal vagy kakukkfűvel, de akár nagyon apróra vágott olajbogyó, aszalt paradicsom is kerülhet bele, így önmagában is isteni cikkekre vágva különféle mártogatósokhoz, sajtokhoz, salátákhoz egy nyári estén vagy kerti partin.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A szárított élesztőt és a cukrot egy tálba tesszük, felöntjük a langyos tejjel és vízzel, elkeverjük, és félretesszük 10 percre.
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a kakukkfüvet, kézzel kicsit összeforgatjuk.
Az élesztős keverékhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, majd a liszthez öntjük, előszőr kanállal kicsit elkeverjük, majd kézzel összedolgozzuk. Amikor a tészta összeállt, de még elég ragacsos, lisztezett felületre tesszük, és picit meglisztezve 5–6 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk.
A keverőtálat kiolajozzuk, így nem fog beleragadni a tészta, majd a golyóvá formázott tésztát beletesszük, tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A munkafelületet – legjobb egy nyújtófa vagy nagy vágódeszka–- olajjal megkenjük, a tésztát kicsit átdolgozzuk, majd kígyóvá sodorjuk, és 6 egyenlő darabba vágjuk. Egyenként kis bucikat formázunk a tésztából úgy, hogy alul mindig megpróbáljuk begyűrködni a tésztát a belsejébe.
Egy serpenyőt közepes tűzön felforrósítunk, közben egy tésztagolyót tenyérrel kicsit lelapítunk, majd nyújtófával kb. 20 centis körré nyújtjuk, ha ragad, akkor kis olívaolajjal megkenjük. A forró serpenyőbe tesszük, és oldalanként 1,5-2 perc alatt megsütjük. Közben készíthetjük a következő pitát…