Az egészséges táplálkozás híveinek, a gluténérzékenyeknek és laktózintoleranciával élőknek sem kell lemondaniuk a finom desszertekről. Kreatív szakácsok és háziasszonyok, bloggerek egyre több olyan alapanyaggal kísérleteznek, amelyekkel kiválthatóak az allergének, miközben elképesztő finomságok készíthetőek velük.
Akármilyen furcsa, az egyik ilyen új csodaalapanyag a főtt bab. Igaz, hogy a nagymamák elmesélése szerint ínséges időkben hamis gesztenyepürét már készítettek, no de főtt babból brownie-t sütni? A Melbourne-ben élő Natasha receptje eléggé meggyőző.
Aki még bizonytalankodik: egyetlen keverőtálban elkészül, és az összeállítása mindössze maximum 10 perc. A többi a sütő dolga, és már láthatjuk is, mennyire nem hiányzik a ruganyos, illatos tésztából a liszt. A brownie-ba ezúttal a csoki mellett málna kerül, de ízlés szerint mehet bele mogyoró, mandula – ki mivel szereti.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 20×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A leöblített és lecsepegtetett főtt babot egy keverőtálba öntjük, és egy botmixerrel krémesre pépesítjük. Hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a mézet vagy juharszirupot, a tojásokat, a kakaóport, a kávét és a vanília-kivonatot, a sót és sütőport, és a botmixerrel alaposan összekeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. A csokidarabokat és a málnát egy spatulával óvatosan belekeverjük, majd az előkészített tepsibe öntjük, elegyengetjük.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 20–25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kockára vágjuk, és úgy kínáljuk.