Pizzát rendelni is lehet, sőt készen vásárolt tésztából is süthetünk, de azért házi tésztával az igazi, nem is beszélve arról, hogy mennyit spórolhatunk vele. Ez a lusta változat pofonegyszerű, garantáltan sikerül, dagasztani sem kell, könnyű és puha a tésztája, ami kívül ropogósra sül...
A lusta pizza titka, hogy akkor lesz tökéletes, ha hagyjuk kellő időt lustálkodni, vagyis a hűtőben pihenni a kelt tésztát, így a benne lévő élesztőnek van ideje szép lassan kifejteni a hatását, és nagyon könnyű és puha lesz. Türelmünkért cserében viszont nem kell dagasztani, csak egyszerűen összekeverni 1-2 perc alatt az alapanyagait, amíg lágy és kissé ragacsos tésztává összeáll. A pihentetési idő legalább 6 óra, de még jobb, ha egy éjszakát tud pihenni, de 3-4 napig tökéletesen elvan a hűtőben, és akár többször is süthetünk belőle pizzát.
Ebből a mennyiségből 2 nagyobb vagy 4 kisebb pizza süthető, a házi paradicsomszósz mellett pedig ízlés szerinti feltéttel megpakolható. Itt pizza-mozzarella, gomba és paprikás szalámi került rá, de tényleg csak a fantáziánk szab határt, mi mindennel variáljuk – mindenesetre tökéletes maradékok felhasználásához, pár szelet sonka, kevés kukorica, karikázott paradicsom, paprika, hagyma is tökéletes hozzá, és sokkal kiadósabb – nemcsak finomabb -, ha magunk csináljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
A paradicsomszószhoz:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához az élesztőt és a cukrot a langyos vízhez adjuk, összekeverjük, félretesszük 5 percre. Közben a lisztet kimérjük és egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd hozzáöntjük az olívaolajat és a pihentetett élesztős vizet is, és 2 perc alatt kézzel összedolgozzuk a tésztát. Ragacsos és lágy lesz, de így jó, nem kell dagasztani. Lefedjük frissentartó fóliával, és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
A paradicsomszószhoz a hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, 2 evőkanál felforrósított olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, az oregánóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, és időnként megkeverve 8-10 percet főzzük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk, végül botmixerrel simára turmixoljuk.
A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd ízlés szerint kettő vagy 4 egyforma részre osztjuk, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb pizzákat szeretnénk készíteni. Sütőpapírra téve kinyújtjuk kb. fél ventisre, majd ujjbeggyel még egy kicsit átnyomkodjuk, kifelé nyújtva egy kicsit a tésztát, majd egy tepsibe átemeljük.
Megkenjük egyenletesen, nem túl vastagon a paradicsomszósszal, kirakjuk ízlés szerinti feltéttel és sajttal – itt mozzarella, vékonyra szelt gomba és paprikás szalámi került rá -, majd 220 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-20 perc alatt megsütjük – a pizza méretétől függően.