A köretek sokszor okoznak gondot a húsételek mellé, mert hiába szeretjük a krumplit és a rizst, és néha variálunk salátával, bulgurral, kölessel, párolt vagy sült zöldséggel, egy finom és gyors, egészséges új köretnek mindig örülünk, mint most ennek a zöldborsópürének...
A zsenge zöldborsó általában csak levesben és főzelékben kap főszerepet, pedig pürésítve is isteni, még intenzívebb az íze, és nagyon jó kísérője krumplipüré helyett – vagy akár mellett – egy gyors grillezett húsnak vagy halnak, hiszen maga is hamar megpárolódik. A legjobb, ha fagyasztott borsóból készítjük, ezek között találunk extrán zsengét, ami isteni aromás és édes.
Tudtad?
Sokan tapasztalhatták, hogy a fagyasztott zöldborsó édesebb és zsengébb, mint a zöldségesnél vásárolt friss borsó, még akkor is, ha aznap elkészítjük. Ennek az a magyarázata, hogy a borsó cukortartalma keményítővé változik leszedés után, így veszít édességéből, a szemek egyre keményebbek és ízetlenebbek lesznek az idő múlásával. A feldolgozóüzemekben nagyon gyors a borsó feldolgozása, a hirtelen fagyasztott zöldborsó így megőrzi zsenge állagát és édes ízét.
Forrás: iStock
A zöldborsópürét izgalmassá és frissé tehetjük egy kis friss mentával, meglepően finom párost alkotnak, de aki nem kedveli a menta ízét, petrezselyemmel vagy bazsalikommal is készítheti, úgy is sikert fog aratni!
Hozzávalók:
A borsópüréhez:
Elkészítés: A csirkemellfiléket lapjában félbevágjuk. A citrom levét, az olívaolajat és a fűszerkeveréket összekeverjük, megkenjük ezzel a húst, és félretesszük, amíg a borsót elkészítjük.
A püréhez felkarikázzuk az újhagymát, lereszeljük a gyömbért. A vajat egy edényben felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, a zöldborsót és a gyömbért, átforgatjuk, sózzuk, és kis vizet aláöntve 5 percet főzzük, majd a mentát is hozzáadjuk, és még pár percet pároljuk, majd botmixerrel pépesítjük, ha krémesebben szeretnénk, akkor egy kis tejszínt is adhatunk hozzá.
Közben a bepácolt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és egy grill serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, a citromos pácot is rálocsolva.
A borsópürét előre is elkészíthetjük, és hidegen tálalhatjuk a frissen sült csirkemell köreteként, így még frissítőbb.
Forrás: iStock