Limonádét mindenki tud csinálni: kis citromlé és cukor vízzel vagy szódával felhúzva, esetleg némi menta vagy gyümölcs és jó sok jégkocka. Amúgy tényleg ennyi a bázis, de lehet – és érdemes is – kicsit finomítani.
A nyári szezonban, amikor sok limonádé fogy, érdemes cukorszirupot készíteni, amivel nem kell hosszan kavargatni a limonádét, hogy a cukor feloldódjon. Pohárnyi vizet és ugyanennyi cukrot addig forralunk, míg a cukor teljesen felolvad, hagyjuk kihűlni, majd üvegbe öntve gyakorlatilag korlátlan ideig tárolhatjuk a hűtőben, és bármikor használhatjuk egy frissítő limonádéhoz. Akár valamilyen fűszert is belefőzhetünk, pár szem szegfűszeg, egy kis fahéj, őrölt gyömbér, sütihez kikapargatott, de nem kidobott vanília hüvelye is szuper bele, még izgalmasabbá teszi majd a limonádénkat.
Ha a citromos limonádén kicsit túllépnénk, akkor a friss gyümölcsök mindig bevethetők. A bogyósok a legfinomabbak, de bármilyen más gyümölccsel is próbálkozhatunk, nagy csalódás nem lehet a következő módszerrel: a bogyós gyümölcsöket vagy a cikkekre vágott barackot, érett körtét, magozott ringlót egy uzsonnástasakba pakoljuk, lezárjuk, majd kézzel vagy egy konyhai nyújtófával, üres vagy teli borosüveggel összetapicskoljuk, pépesítjük. A gyümölcspépet citromlével és sziruppal, kevés vízzel jól kiáztatjuk, akit zavarnak a héjdarabok, nyugodtan áttörheti szitán, majd sok friss vízzel vagy szódával felöntve, jégkockával kínálhatja is az isteni frissítő limonádét.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az áfonyát megmossuk, egy zacskóba tesszük, kézzel, húsklopfolóval vagy sodrófával pépesítjük, és fél órát hagyjuk a hűtőben, hogy a héjból a hús a sötét színt átvegye.
A gyümölcspépet a citrom levével, esetlegesen a reszelt héjával és a cukorsziruppal összekeverjük, 1 dl vizet öntünk hozzá, és 1 órát hagyjuk a hűtőben.
Ezután sűrű szitán átszűrjük, kanállal a húst is áttörjük, majd felöntjük 2 liter vízzel, jégkockával, pár szem friss gyümölccsel, esetleg friss citromszeletkékkel kínáljuk.