A kertekben piroslik az érett paradicsom, vagy éppen a piacokon többféle fajtával is találkozhatunk, így érdemes beiktatni a menübe egy finom krémlevest. Egészen más frissen készítve a nyári zamatos szabadföldi paradicsomokból, kiadós, egyszerű, és olyan, mintha magát a nyarat kanalaznánk. Melegen és hidegen is isteni!
Nálam most rengeteg paradicsom terem, nem győzöm szedni, de a piacon is sokféle és nagyon ízletes fajták kaphatóak, érdemes kiélvezni, és legalább szezonban friss zöldségből készíteni ezt a mennyei levest. Én a paradicsomlevesbe mindig teszek pár szál zellerzöldet, melytől még finomabb ízt kap, de aki nem szereti, bátran kihagyhatja belőle.
Levesbetétnek polentát készítettem, vagyis puliszkát, amit sűrűre főzés után kihűtve felkockáztam, és egy kevés olajon ropogósra sütöttem. A krémes leves és a ropogós polenta pedig nagyon jól összeillenek.
Hozzávalók:
A krémleveshez:
A polentához:
Elkészítés: A leveshez a paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott zellerzöldet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 30 percig. A tűzről levéve turmixoljuk össze, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen majd a leves.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
A polentához egy serpenyőbe tegyük bele a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután egy tálcát béleljünk ki fóliával, majd kb. 1,5 cm vastagon kenjük rá a polentát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra.
Az olajat hevítsük fel, majd tegyük bele a felkockázott polentát, és néha megkeverve süssük jó ropogósra.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg a ropogósra sült polentával, majd úgy kínáljuk.