A kertekben piroslik az érett paradicsom, vagy éppen a piacokon többféle fajtával is találkozhatunk, így érdemes beiktatni a menübe egy finom krémlevest. Egészen más frissen készítve a nyári zamatos szabadföldi paradicsomokból, kiadós, egyszerű, és olyan, mintha magát a nyarat kanalaznánk. Melegen és hidegen is isteni!
Nálam most rengeteg paradicsom terem, nem győzöm szedni, de a piacon is sokféle és nagyon ízletes fajták kaphatóak, érdemes kiélvezni, és legalább szezonban friss zöldségből készíteni ezt a mennyei levest. Én a paradicsomlevesbe mindig teszek pár szál zellerzöldet, melytől még finomabb ízt kap, de aki nem szereti, bátran kihagyhatja belőle.
Forrás: Kard Éva
Levesbetétnek polentát készítettem, vagyis puliszkát, amit sűrűre főzés után kihűtve felkockáztam, és egy kevés olajon ropogósra sütöttem. A krémes leves és a ropogós polenta pedig nagyon jól összeillenek.
Forrás: Kard Éva
Hozzávalók:
A krémleveshez:
A polentához:
Elkészítés: A leveshez a paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott zellerzöldet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 30 percig. A tűzről levéve turmixoljuk össze, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen majd a leves.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
A polentához egy serpenyőbe tegyük bele a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután egy tálcát béleljünk ki fóliával, majd kb. 1,5 cm vastagon kenjük rá a polentát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra.
Az olajat hevítsük fel, majd tegyük bele a felkockázott polentát, és néha megkeverve süssük jó ropogósra.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg a ropogósra sült polentával, majd úgy kínáljuk.
Forrás: Kard Éva