Aki szereti a csípős és paprikás fogásokat, annak okvetlenül ki kell próbálnia ezt a durván paprikás és kiadós finomságot, amelyben 4 fajtája is szerepel ennek az ugyancsak változatos növénynek, amit zöldségként és fűszerként is használunk.
A piri-piri vagy peri-peri egy apróbb, de annál csípősebb csilifajta, amelyet afrikai madárszem vagy beszédesebb nevén afrikai ördögszemként is neveznek. Gyakran ecetes lében eltéve vagy szósznak elkészítve találkozhatunk vele a boltok polcain, az ezzel a szósszal készített fogásokra is átragadt a piri-piri név.
A szószt otthon is elkészíthetjük, nem túl bonyolult, viszont nagy előnye, hogy a csípősségét így mi magunk állíthatjuk be. A szósz alapja kétféle sült paprika, amit egy kis fokhagymával, csilivel, citromlével és olajjal krémesítjük. Érdemes először kevesebb csilivel indítani: hozzáadni bármikor lehet, de a csípősségből elvenni sokkal nehezebb!
Most csirkemájjal készült, finom szaftos és kellemesen pikáns lett, de csirkemellel, pulykával vagy más hússal is bátran elkészíthető az alábbi receptben leírtak szerint.
Hozzávalók:
Elkészítés: A paprikákat tepsire tesszük, 180 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt megsütjük, majd egy tálba tesszük, lefedjük, hogy a bőre felpuhuljon a saját gőzében. Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk a csilipaprikával együtt, a májat megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk.
A paprikák bőrét lehúzzuk, magjait kikaparjuk, egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a citrom kifacsart levét, 2 evőkanál olajat és 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és krémesre összeturmixoljuk.
Közben a hagymát gyenge tűzön és 2 evőkanál olajon aranysárgára karamellizáljuk, majd rátesszük a csirkemájat, és időnként megkeverve kicsit kifehérítjük, meghintjük a majorannával és a pirospaprikával, felöntjük 1 dl vízzel, és lefedve 5 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a paprikás szószt, összeforgatjuk, ha szükséges, egy kis vizet öntünk alá, és fedő alatt 5 perc alatt összeforraljuk.
Párolt rizzsel vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.