Egyszerre nagyon jópofa és finom, felemelő és igazán közösségi süti a barátságkenyér, másrészt rabságot is okoz és feladatokat ró az emberre, ha belekezd ebbe a süteménybe. Nem lehet kiszállni ugyanis, viszont minden hétre jut egy nagyon jól variálható és megbízható süti, ami sokáig friss, és reggelinek, uzsonnára is ideális.
A barátságkenyér lényege, hogy van egy kovászos alaptészta, amit a készítő 4 részre oszt: egyből sütit süt, egyet megtart a következő hétre, kettőt pedig elajándékoz barátoknak a recepttel együtt. Innentől kezdve a barátok is sütik, osztják, elajándékozzák, és hamarosan mindenki barát, és ugyanabból a sütiből falatozik – ezer módon variálva. A süti eredetileg az amerikai amishok hagyománya, de hamar áterjedt Európába és hozzánk is. A ’90-es években elképesztő népszerűségnek örvendett nálunk, de időnként még most is fellángol a barátságkenyér láza.
A kovászos alaptésztának köszönhetően biztos, hogy isteni és könnyű kelt tésztát süthetünk, bármilyen aszalt vagy friss gyümölccsel, magokkal vagy csonthéjasokkal, csokidarabokkal vagy fűszerekkel gazdagítva, de az is igaz, hogy mindennap igényel egy kis figyelmet a kovász, ahogy a barátok is. És mivel a tészta osztódik, vagyis a kovászt tovább kell osztani, így hamar felmérhetjük, mennyi (sütni vágyó) barátunk van…
1 csomag szárított élesztőt, 6 dl lisztet, 6 dl cukrot összekeverünk, 6 dl tejet és 1 dl vizet hozzáadunk, összekeverjük. Letakarjuk, és kelni hagyjuk 1 órát, majd hűtőbe tesszük, és mindennap egyszer átkeverve 3 napig érleljük.
Ezután hozzáadunk 2,5 dl tejet, lisztet és cukrot, átkeverjük, és a hűtőbe tesszük még 3 napra, mindennap fakanállal átkeverve tovább érleljük. Ezzel kész is az alaptészta, amit 4 részre osztunk, és
Az eltett tésztát úgy szaporíthatjuk és használhatjuk tovább, hogy 3 nap után 2,5 dl tejet, lisztet és cukrot adunk hozzá, 3 napig a hűtőben pihentetjük naponta átkeverve, majd mehet az osztás és sütés… Így heti 1 barátságkenyérrel számolhatunk.
Veszünk egy adag alaptésztát, hozzáadunk
Összedolgozzuk, a tésztát kivajazott őzgerincformába öntjük, elegyengetjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.