Nagyon finom, nem tolakodóan halas ízű hamburgert készíthetünk fehérjedús tonhallal, méghozzá nagyon egyszerűen és gyorsan. Ha sütőben sütjük, kimondottan alakbarát, salátával egészséges villámfogásnak igazán ideális.
A tonhal finom és egészséges, fehérjében és omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag hal, különösen akkor, ha olyan tonhalat választunk, ami „sós lében” van, nem pedig olajban. Ez nemcsak kalóriaszegényebb, hanem ízre is finomabb, sőt dolgozni is könnyebb vele. Arról már nem is beszélve, hogy csak a drágább tonhalkonzervekhez használnak minőségi olajat. A sós lé pedig nem más, mint nem túl sós víz, esetleg némi citrom, ezt könnyű lecsöpögtetni, nem lesz olajos és túl szagos minden.
A halpogácsához a tonhalon kívül szükségünk lesz még valami tartalmasabb összetartó fő alapanyagra. Ehhez használhatunk a fasírthoz hasonlóan vízbe vagy tejbe áztatott, majd kifacsart zsemlét vagy kiflit, de ha van maradék főtt krumplink, netán gluténmentesen vagy alakbarát változatban készítenénk, akkor összetört krumplival és egy kis tojással elkeverve is tökéletes burgereket készíthetünk.
Mivel ez egy egészségesebb, kalóriaszegényebb változat, ezért sütőben sül, és nem cipóban került tálalásra a klasszikus módon, hanem friss salátával, de természetesen sült krumplival és buciba emeletezve is kínálhatjuk azoknak, akiknek nem szempont a kalória.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tonhalat lecsöpögtetjük, közben az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a petrezselyemmel együtt apróra vágjuk, a krumplit összetörjük.
Az összes alapanyagot késes ropotgépbe tesszük, 1-2 perc alatt összedolgozzuk, majd a kést kiemeljük a gépből. A masszából pogácsákat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket egy ecsettel vékonyan lekenjük olajjal.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.