Írd be, mit keresel:

Energiafalatok mindenkorra, egyszerűen és egészségesen

Az aszalt gyümölcsökből és csonthéjasokból házilag készített energiafalat istenien finom, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, pár perc alatt elkészül. Ha kirándulni, sportolni megyünk, életmentő lehet egy kis energialöket, de akár fesztiválra is vihetünk belőle, mert nem biztos, hogy találunk kedvünkre való vagy az étrendünkbe illő harapnivalót.

Cookta - 2023.08.15.
Energiafalatok mindenkorra, egyszerűen és egészségesen

Akármerre induljunk is, sosem árt, ha van nálunk egy kis tartalék energia, pár falat, ami felpörget, ha leesik a vércukorszintünk, ha másképp alakulnak a dolgok, mint elterveztük, ha egy rendezvényen nem találunk a fogunkra valót. A fesztiválokon például ritkán gondolnak az egészségesebb életmódot követőkre, ahogy a táplálékérzékenyeknek is rendszerint gondoskodniuk kell maguknak némi harapnivalóról.

Forrás: iStock

A különféle házi müzliszeletek mellé érdemes felvenni a repertoárba az energiafalatokat is, mert nagyon egyszerű, csak aszalt gyümölcs és csonthéjas van benne, némi fűszer, de gazdagíthatjuk zabpehellyel, más magokkal és aszalványokkal is. Ha a gyümölcsös masszát hengerré formázzuk, akkor praktikusan mindig annyi szeletkét vághatunk belőle, amit éppen elfogyasztunk vagy magunkkal viszünk – nem szárad ki, és a hűtőben 1 hétig bátran eltartható.

Csupa egészség, rengeteg értékes vitamin, rost és nyomelem van benne, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és bátran változtatható a fűszerezése és a gyümölcsök, csonthéjasok is, ízlés szerint.

Energiafalatok egyszerűen és egészségesen

Hozzávalók:

  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg dió vagy mogyoró
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg datolya
  • 2 evőkanál gm zabpehely
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál fahéj
  • néhány evőkanál szezámmag vagy kókuszreszelék

Elkészítés: A barackot és a datolyát egy tálba tesszük, forró vízzel felöntjük, 10 percet pihentetjük, majd leszűrjük.

A mandulát és a diót – vagy mogyorót – késes robotgépbe tesszük, és összemixeljük annyira, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett datolyát és barackot, a zabpelyhet, a vizet, a vaníliakivonatot és a fahéjat, és pépesítjük.

A kést kiemeljük, majd a masszát kiszedjük, és vágódeszkán vagy frissen tartó fólián rúddá formázzuk. A munkafelületre néhány evőkanálnyi szezámmagot vagy kókuszreszeléket hintünk, és ebbe beleforgatjuk a rudat.

A hűtőben tároljuk, 1 hétig bőven eláll. Mindig annyit vágunk le belőle, amit megeszünk, vagy elcsomagolunk útravalónak.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.