Nem gondoltam volna, hogy van olyan salátaszósz, aminek saját Wikipédia-oldala van (itt)… Sokat nézegetem a Tasty oldalt a Facebookon, tök jó ötleteket lehet rajta találni. Valamelyik finomság egyik összetevőjeként 2 evőkanál ranch dressinget (ejtsd: rencs dresszing), vagyis farm öntetet adtak meg, volt egy kis időm, utánanéztem.
Akkor ért a meglepetés, hogy oké, hogy ez egy salátaszósz, meg úgy ezer recept van hozzá, de rendesen története is van. Az ötvenes években egy Steve Hanson nevű úriember pár évet Alaszkában töltött, ott találkozott először ezzel a szósszal. Pár év múlva a feleségével Santa Barbarában megnyitottak egy farmot a turistáknak, itt szolgálták fel az étkezéseknél. Annyira népszerű volt, hogy egy idő után eladásra is csomagoltak, aztán egész Amerikában árulni kezdték. 1972-re az általuk forgalmazott Hidden Valley Ranch márka már 8 millió dollár bevételt hozott. Szép eredmény… 🙂
Maga a szósz alapja kefir, különféle fűszerekkel, fokhagymával és majonézzel összekeverve. Én most azt a receptet hoztam, ami állítólag a legjobban hasonlít az eredetire, több forrást is megnéztem.
Egyébként tényleg nagyon finom, nekem ez lett a kedvencem, ha salátáról van szó. Rendesen feldobja az egyébként unásig ismert zöldségeket és a sima sült húst is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval. Azonnal is fogyaszthatjuk, de pár óra hűtés nagyon jót tesz neki.