Sokan úgy tartják, hogy a sovány csirkemell nem grillezni való hús, mert könnyen kiszárad és élvezhetetlen lesz, de ez nem feltétlenül igaz: ha nyársakat készítünk belőle, akkor a falatnyi pipidarabok percek alatt átsülnek tökéletesen, és kellemesen szaftosak maradnak.
Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a csirkemell önmagában nem túl izgalmas, de egy kis páccal csodákat tehetünk ezzel az amúgy egészséges és sovány hússal, ráadásul a pác nemcsak ízletesebbé, hanem omlósabbá is teszi a húst, ha van benne valamilyen savas összetevő, ami felpuhítja a hús rostjait. Jelen esetben citrom került a pácba, ami tökéletes húspuhító, nem mellesleg pedig friss és nyárias ízt kölcsönöz a csirkemellnek.
Ideális esetben szabadtéri grillen, parázs fölött a legjobb megsütni a nyársakat, így kissé füstös ízt is kap, de lássuk be, erre nincs mindig mód, és grill serpenyőben is tökéletesen megsüthető a citromos csirkenyárs, ami fűszeres joghurtszósszal és salátával tálalva könnyű, nyári, diétába is beilleszthető frappánsan egyszerű és isteni fogás.
Hozzávalók:
A joghurtszószhoz:
Elkészítés: A páchoz az olívaolajat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kaprot és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, és alaposan összekeverjük. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, beleforgatjuk a pácba, és fóliával letakarva hűtőbe tesszük 1 órára, de még jobb egy egész éjszakára.
A joghurtszószhoz a natúr joghurtot egy tálkába tesszük, hozzáadjuk fél citrom levét, a zúzott fokhagymát, az édesítőt és kapribogyót, picit sózzuk és összekeverjük.
A pácolt húsfalatokat bambusz vagy fa grillnyársra húzzuk viszonylag szorosan, szabadtéri grillen vagy akár grillserpenyőben oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük, sütés közben megforgatva.
A húsnyársakat azonnal tálaljuk, salátát és a joghurtszószt kínálva hozzá, de akár más köretet is készíthetünk mellé.