A brownie nem véletlenül lett világklasszis desszert, a tömény csokissága, puhasága teszi olyan ellenállhatatlanná... Az "eredeti" persze elég bűnözős sütike, de szerencsére ennek is létezik egészségesebb változata, amit még csak sütni sem kell, pofonegyszerű, és akár 4 alapanyaggal is elkészíthető!
Ha van egy jó teljesítményű késes robotgépünk, némi dió, datolya és kakaópor a konyhapolcon, akkor már állhatunk is neki ennek az isteni, töményen csokis, és a klasszikushoz képest sokkal egészségesebb desszertnek! Nem mondható kalóriaszegénynek, hiszen a dió és a datolya is gazdag tápanyagtartalmú, de mivel növényi, nem nehezít el, nem terheli a gyomrot, és pár falatnyi a nyers brownie-ból tökéletesen csillapítja az édesség utáni vágyat.
Datolyából érdemes az úgynevezett Medjool fajtát vásárolni, ez igazán puha és szaftos, ezzel a legkönnyebb dolgozni turmixoknál, energiagolyóknál, minden olyan desszertnél, aminél pépesíteni szükséges ezt a nagyon értékes, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag gyümölcsöt. Egyre több helyen beszerezhető szupermarketekben is elég jó áron, de ha nem áll ilyen a rendelkezésünkre, és egyszerűbb, szárazabb, aszalt datolyánk van csak, akkor azt érdemes fél órára meleg vízbe áztatni felhasználás előtt.
Hozzávalók:
Elkészítés: A dió nagy részét egy késes robotgépbe tesszük, és finomra daráljuk. Hozzáadjuk a puha, magozott datolyát és a kakaóport, és addig mixeljük, míg sűrű tészta állagot kapunk. A maradék diót durvára vágjuk, beledolgozzuk a masszába, majd sütőpapírral bélelt kisebb sütőtálba nyomkodjuk, egy pohár bevizezett talpával egyenletesre simítjuk.
A csokoládét összetördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd a brownie tetejére öntjük, kézzelkicsit mozgatva a formát segítünk neki elterülni, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy szépen összeálljon és szeletelhetővé váljon.
Ízlés szerinti méretű kockákra vágjuk tálalás előtt – célszerűbb a kisebb kocka, mert elég tömény finomság!