Bár azt hihetnénk, hogy más trópusi országokhoz hasonlóan Kuba konyhája egzotikus, hiszen szinte minden megterem(hetne), valójában nagyon egyszerű – kevés alapanyagot használnak, azt viszont megpróbálják a lehető legízletesebben elkészíteni.
Sok rizs, bab és kukorica kerül az asztalokra, húsból kevesebb, akkor is leginkább az olcsóbb csirke és sertés, amit leggyakrabban az úgynevezett havannai páccal készítenek. Ez a citrusos, fokhagymás pác elképesztően szaftossá és ízletessé teszi a húst, sok macera pedig nincs vele. A sertéshúsos változat hosszadalmasabb a sütési idő miatt, mert alacsony hőfokon és egészben sütik, így akár 3 órára is szükség van, mire kellemesen omlósra megpuhul. Ezt leggyakrabban vékonyra szeletelve szendvicsbe teszik, hogy kiadósabb legyen, míg a csirkés változatot rizzsel vagy babos rizzsel fogyasztják.
A pác természetesen bármilyen hússal működik, a citrom és a narancs leve, valamint a kevés borecet savassága gondoskodik arról, hogy a hús rotjai fellazuljanak a pácolás alatt, így még a sovány, száraz csirkemell is omlós marad, amíg a bőre ropogósra sül. Kimondottan alakbarát, semmilyen zsiradékot nem tartalmaz és nem is igényel, az elkészítése pedig nagyon egyszerű – csak ne feledjük el időben bepácolni.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A combokat és a melleket félbevágjuk, megmossuk, leszárítjuk, egy tálba tesszük.
Az összes többi alapanyagot egy mixerbe tesszük, és addig járatjuk a gépet, amíg a fokhagyma teljesen pépes lesz, és homogén pácot kapunk. A húsra öntjük, alaposan összeforgatjuk, majd fóliával lefedjük, és legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütéskor a csirkéket egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk a páccal. A citromot felkarikázzuk, a hús mellé-közé tesszük, 180 fokos sütőbe toljuk, és időnként meglocsolva 50-55 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Párolt rizzsel vagy ízlés szerint más körettel, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.