Írd be, mit keresel:

A hörcsög, lakásunk bájos kis lakója

Az aranyhörcsögöt, vagy a törpehörcsögöket sokan szeretnék a gyerek első háziállatának, azonban lehet, hogy nem a legjobb választás lesz számukra. A hörcsögök ugyanis bár tény, hogy nem igényelnek rengeteg törődést, nem kell őket sétálni vinni, mégis specifikus bánásmódra van szükségük, amit egy kisebb gyermek nem tud biztosítani a számukra. Cikkünkben bemutatjuk, hogy kinek ajánljuk ezt a bájos kis rágcsálót és hogyan bánjunk vele.
Cookta - 2023.08.21.
A hörcsög, lakásunk bájos kis lakója

A hörcsög beszerzése

Az aranyhörcsög, vagy valamelyik törpehörcsög fajta beszerzése nem jelent nagy beruházást. Maga az állat pár ezer forint, a legnagyobb tételt a ketrec és a berendezések jelentik. Ezeken kívül gondoskodni kell még a www.vitalpet.hu áruházban kapható hörcsögeledelek közül a nekik készített magkeverékekről.

Nagyon fontos, hogy előzetesen szerezzünk be mindent, hogy az állatot már rögtön a helyére tudjuk betenni, ne kelljen egy szűk dobozban, vagy hordozóban szorongania.

A hörcsög életmódja

A hörcsögök éjszakai életmódot élnek. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, is, hogy nem ajánlott gyerekszobába vagy hálószobába tenni, de sokszor még a nappaliból is behallatszik a folyamatos mászkálása, vagy a hörcsögkerék sokszor nyikorgó hangja. Az állat napközben alszik és ilyenkor nem szabad zavarni. Amikor eljön az este, akkor észrevehetjük, hogy előbújik rejtekhelyéről és elkezdi az aktív mozgását. Hihetetlen gyorsan tud futni, ilyenkor táplálkozik is.

Ez egyik ok, hogy nem ajánlott kisgyermekeknek aranyhörcsögöt vásárolni, ugyanis a kicsik általában nem képesek kivárni az estét, vagy olyankor már maguk is alszanak, amikor az állat felébred. Ezért megvan az a rizikó, hogy napközben is zaklatják az állatot. Ettől ő frusztrált lesz, esetleg meg is haraphatja őket.

Hogyan játszunk a hörcsöggel?

A pici, törékeny testre nagyon kell vigyázni. Sok hörcsög kifejezetten szeret kézben lenni, ehhez azonban hozzá kell őket szoktatni. Legjobban a ketrecben elhelyezett kerékben szeretnek futni, vagy az alagutakban bujkálni, de előszeretettel másznak fel a ketrec oldalán is. 

És itt is van a második indok, hogy miért nem a legideálisabb pajtás a hörcsög a kisgyermekek esetében. Ők ugyanis szeretnék megölelni, megsimogatni kedvenceiket, a hörcsög azonban nagyon sérülékeny, ezért a kis kezek nem tudnak megfelelően bánni velük. Az, hogy csak esténként nézhetik, hogy szaladgál a ketrecben, általában rövid idő alatt unalmassá válik számukra.

Kinek ajánljuk az aranyhörcsögöt, vagy a törpehörcsögöt?

Kiskamasz kortól már bátran választhatjuk házikedvencnek ezeket az állatokat. A gyerekek ekkor már nem fekszenek le olyan korán, így egybeesik a hörcsög aktív óráinak eleje a gyerek aktív óráink végével. Ezenkívül felelősségre is tanítja a gyerkőcöt, hiszen az állatot etetni és takarítani kell.

Az arany-, a kínai csíkos, a dzsungáriai, a campbell vagy a roborovski hörcsög érdekes színfoltja otthonunknak. Aranyos kis pofájukkal, eleséggel teletömött pofazacskójukkal, fáradhatatlan futásukkal vidámmá teszik az egész család esti óráit.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.