Nemrég beleolvasgattam nagymamám ’80-as években gyűjtött szakácskönyveibe. Valami viszonylag gyors, de azért különleges csirkeételt kerestem, elővettem a Világkonyha című mesterművet.
Ebben kis bolygónk minden apró csücskéből gyűjtött receptek szerepelnek, egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Abban az időben, internet (és főképp pénz) hiányában hogy a csudában tudott valaki több száz recepthez jutni pl. Jáva szigetéről?
Szóval mosolyogtam egyet, és kiválasztottam egy török joghurtos csirke nevű receptet. Az rögtön szemet szúrt, hogy a leírásban fehérbor szerepel, pedig, mint tudjuk, arrafelé nem igazán isznak alkoholt… Mondjuk éppen nem is volt itthon, szóval én a hűtőben árválkodó japán rizsborból löttyintettem bele, de sima fehérborral is biztos finom.
Egyébként maga az étel nagyon ízlett, azóta többször is elkészítettem. Köretnek én vajas-petrezselymes bulgurt adtam (recept itt), salátának pedig korianderpestós cukkinispagettit (recept itt). De ha nincs kedvetek flancolni, párolt rizs és ubisali is tökéletes.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A combokat kicsontozzuk, de a bőrét rajtahagyjuk, kettőbe vágjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben az olajjal, közepes lángon a bőrös felükkel beletesszük a csirkecombokat, kb. 5 percig pirítjuk. Mikor megfordítjuk, alájuk öntjük a bort, és ismét kb. 5 percig sütjük immár nagy lángon.
Közben elkeverjük a joghurtot a pirospaprikával és a majoránnával, kicsit megsózzuk és borsozzuk. Mikor elkészültek a combok, áttesszük egy tűzálló tálba, ráöntjük a szaftot. Elosztjuk a tetejükön a joghurtot, nem kell sajnálni, mehet bőven.
200 fokos sütőbe toljuk kb. 10 percre, míg a joghurt kicsit megdermed rajta.
Kivéve meghintjük még egy kis pirospaprikával, vajas-petrezselymes bulgurral és salátával kínáljuk.