A csilis babot hajlamosak vagyunk a nehéz ételek közé sorolni, de ha sovány szárnyashússal készítjük, akkor valójában egy alakbarát, laktató, fehérjében gazdag egytálételről van szó, mégpedig telis-teli rengeteg ízzel. Szaftos, sűrű, jó fűszeres, és érdemes akár nagyobb adagban készíteni, mert felmelegítve még finomabb, ráadásul jól is fagyasztható.
Csilis babot készíteni nem bonyolult, igazából gyorsan és egyszerűen előkészíthető, de érdemes tudnunk, hogy annál finomabb, minél kisebb lángon és tovább fő. Igazából már fél óra után is igazán ínycsiklandozó, de még jobb, ha akár 1-1,5 órát hagyjuk gyöngyözve fődögélni, persze mindig pótolva egy kicsit a vizet.
Elsőre igazi húsimádó fogásnak tűnik, valójában sok zöldséget is rejt, ezeknek köszönhetően pedig rostokban gazdag. Ebbe a változatba most a bab mellett kukorica, húsos paprika és friss, szabadföldi, lédús paradicsom került, húsként pedig sovány darált pulykahús, de akár csirkével is készíthető. Hihetetlenül zamatos és szaftos, egyáltalán nem nehéz és nagyon kiadós!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A húsos paprikát kicsumázzuk, felkockázzuk. A paradicsomokat félbevágjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük úgy, hogy a vágott felét reszeljük, így a húst és a levet kinyerjük, miközben a héj a kezünkben marad.
Egy lábasban 2 evőkanál olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, és kevergetve 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve addig pirítjuk, míg morzsásra szétesik és kifehéredik. Hozzáadjuk az összes fűszert és felkockázott paprikát, és még 1-2 percet pirítjuk, hogy a fűszerek aromáit előcsalogassuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompépet, a leszűrt babot és kukoricát, sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, felöntjük 1-1,5 dl vízzel – vagy alaplével -, és fedő alatt, közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve 30 perc alatt összefőzzük az ízeket.
Friss petrezselyemmel vagy korianderrel meghintve tálaljuk, ízlés szerint kenyérrel vagy rizzsel fogyasztjuk, de magában is tökéletes, kínálhatunk mellé tejfölt és reszelt sajtot is.