Írd be, mit keresel:

Csilis bab könnyebben – pulykahússal, sok zöldséggel

A csilis babot hajlamosak vagyunk a nehéz ételek közé sorolni, de ha sovány szárnyashússal készítjük, akkor valójában egy alakbarát, laktató, fehérjében gazdag egytálételről van szó, mégpedig telis-teli rengeteg ízzel. Szaftos, sűrű, jó fűszeres, és érdemes akár nagyobb adagban készíteni, mert felmelegítve még finomabb, ráadásul jól is fagyasztható.

Cookta - 2023.08.22.
Csilis bab könnyebben – pulykahússal, sok zöldséggel

Csilis babot készíteni nem bonyolult, igazából gyorsan és egyszerűen előkészíthető, de érdemes tudnunk, hogy annál finomabb, minél kisebb lángon és tovább fő. Igazából már fél óra után is igazán ínycsiklandozó, de még jobb, ha akár 1-1,5 órát hagyjuk gyöngyözve fődögélni, persze mindig pótolva egy kicsit a vizet.

Elsőre igazi húsimádó fogásnak tűnik, valójában sok zöldséget is rejt, ezeknek köszönhetően pedig rostokban gazdag. Ebbe a változatba most a bab mellett kukorica, húsos paprika és friss, szabadföldi, lédús paradicsom került, húsként pedig sovány darált pulykahús, de akár csirkével is készíthető. Hihetetlenül zamatos és szaftos, egyáltalán nem nehéz és nagyon kiadós!

Csilis bab könnyebben

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált csirke vagy pulyka
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai vagy kápia paprika
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 1 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1 doboz (400 g) főtt bab
  • 1 doboz (340 g) kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A húsos paprikát kicsumázzuk, felkockázzuk. A paradicsomokat félbevágjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük úgy, hogy a vágott felét reszeljük, így a húst és a levet kinyerjük, miközben a héj a kezünkben marad.

Egy lábasban 2 evőkanál olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, és kevergetve 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve addig pirítjuk, míg morzsásra szétesik és kifehéredik. Hozzáadjuk az összes fűszert és felkockázott paprikát, és még 1-2 percet pirítjuk, hogy a fűszerek aromáit előcsalogassuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompépet, a leszűrt babot és kukoricát, sózzuk, borsozzuk, alaposan átkeverjük, felöntjük 1-1,5 dl vízzel – vagy alaplével -, és fedő alatt, közepes hőmérsékleten, időnként megkeverve 30 perc alatt összefőzzük az ízeket.

Friss petrezselyemmel vagy korianderrel meghintve tálaljuk, ízlés szerint kenyérrel vagy rizzsel fogyasztjuk, de magában is tökéletes, kínálhatunk mellé tejfölt és reszelt sajtot is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.